A Ghost’s Gaze. Samtal och Filmvisning med konstnären Victoria Verseau

25 augusti 2023, kl: 17:00

Arr: Göteborg Konst/kulturförvaltningen och exploateringsförvaltningen i Göteborgs Stad inom ramen för utvecklingsprojektet Skeppsbron

A Ghost’s Gaze Samtal och Filmvisning med konstnären Victoria Verseau

Insläpp 17:00, begränsat antal platser (80st), förhandsbokning ej möjlig.
17:30-19:00 Samtal mellan konstnären Victoria Verseau och curator Lisa Rosendahl, följt av filmen A Ghost’s Gaze (24 min, 2015-2021).

I filmen A Ghost’s Gaze försöker Victoria Verseau fånga minnet av väninnan Meril och den tid de spenderade tillsammans i Thailand efter att ha genomgått könsbekräftande kirurgi. Meril, som gick bort 2015, var en nära vän till Verseau—någon att spegla sig i och dela drömmar och tankar om framtiden med. I tomrummet efter henne reflekterar Verseau kring upplevelser av förlust och förändring. Sju år efter deras första möte besöker hon det avlägsna hotell där de bodde ihop för att läka efter operationerna. Det nu tomma hotellet och tidvattenlandskapet som omger det skapar en säregen stämning. I filmen gestaltar platsen ett tillstånd mellan verklighet och dröm, dåtid och nutid, och liv och död.

Samtalet och filmvisningen genomförs av Göteborg Konst/kulturförvaltningen och exploateringsförvaltningen i Göteborgs Stad, inom ramen för en förstudie kopplad till stadsutvecklingsprojektet Skeppsbron där förutsättningarna för offentlig konst på det framtida området undersöks.

Välkomna!

Om de medverkande:

Victoria Verseau (f. 1988) bor och arbetar i Stockholm med olika media—från rörlig bild till skulptur, installation och performance. Hennes praktik undersöker kropp och minne, och hur identitet formas genom sociala strukturer. Soloutställningar inkluderar Bonniers konsthall och Uppsala Konstmuseum (båda 2021). Hennes verk har även visats i en rad internationella sammanhang så som Whitechapel Gallery, London; Hammer Museum, Los Angeles och Para Site, Hong Kong. Hon befinner sig just nu i slutarbetet med sin första långfilm, Meril, för vilken hon tilldelades The Post Production Award på Cannes Docs, Cannes Film Festival 2023.

Lisa Rosendahl är curator och skribent. Hon var curator för Gothenburg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA) 2019 och 2021. Sedan 2018 är hon Associate Professor i Utställningsstudier på Konsthøgskolen i Olso (KhiO).