Angeläget

12 juni 2015

Arr: KulturUngdom & Amnesty

Varmt välkommen på vernissage mellan kl. 14-19 på Göteborgs Litteraturhus!

Under projektnamnet ”Are Human Rights Depending On Human Wrongs?” gästades Berlin i mitten av maj av nio unga konstnärer från Västra Götaland, med uppdraget att tillsammans med ett unga från Tyskland, Frankrike och Italien skapa på temat mänskliga rättigheter. Nu i vecka befinner sig hela gänget i Göteborg och processen fortsätter. Fredag den 12 juni kan du ta del av resultatet av detta konstprojekt. Varm välkommen på vernissage!

I skrivande stund växer filmer, konstverk, bilder, texter och interaktiva stationer i det kreativa mötet mellan 16 unga konstnärer från fyra länder. Det pratas asyl, jämställdhet, kultur, gränser och uppdraget är att förändra samhället med konst. Deltagarna har inspirerats både av Berlins gatubild och av stadens tragiska historia, bland annat genom besök vid minnesmonumentet för alla mördade judar och en guidning längs Berlinmuren. Hudallah Ahmad och August Palm, två av projektets konstnärer, reflektera över samarbetet.

– Jag gillade verkligen stämningen och engagemanget i gruppen, säger Hudallah Ahmad. Det var en lärorik vecka, som fick mig både motiverad och inspirerad till att börja jobba med och färdigställa mina verk. Ännu vet ingen exakt hur allt blir eftersom konstverken fortfarande skapas. Världskulturmuseet hjälper till med att göra urval och finslipa allt så det blir så starkt och angeläget som möjligt.

– Jag tror att utställningen blir en väldigt interaktiv och rolig upplevelse, säger August Palm. Känns som det kommer vara ett strukturerat kaos. Är själv väldigt nyfiken på hur det kommer att bli! Resultatet ser du nu på fredag den 12 juni då det är dags för vernissage på Göteborgs Litteraturhuset. Därefter ska utställningen ut på turné i Västra Götaland och sedan vidare till Berlin och Brandenburg.

”Are Human Rights Depending On Human Wrongs?” ligger under projektet Angeläget och är ett internationellt samarbete som drivs av tyska organisationen Loesje och den regionala föreningen KulturUngdom, i samarbete med Amnesty International. Utställningen genomförs i med hjälp av med Världskulturmuseet. En del av finansieringen kommer från EU:s Erasmus+ och i Berlin stöttar den Svenska ambassaden.

Göteborgs Litteraturhus | Lagerhuset, Heurlins plats 1 | 12 juni kl. 14-19 | Välkommen!

Kontakt: Erik Lundin 0702 – 423768 erik.l@kulturungdom.se

Mer info: www.kulturungdom.se