Att skriva biografiskt – med Agneta Pleijel och Jenny Tunedal

14 november 2017

Arr: Skrift

Tisdagen den 14:e november kl 19.00- 20.30 får Skrift besök av Agneta Pleijel och Jenny Tunedal.

 

”Jag har, så att säga förlorat mig själv.” Så står det i Jenny Tunedals diktsamling Rosor skador. Orden kommer från Auguste D, patient till Alois Alzheimers, läkaren som gett namn åt demenssjukdomen med samma namn. Kanske är det själva kärnan i att så många lockas att skriva biografiskt, eller självbiografiskt: en förhoppning att inte förlora sig eller en annan närstående människa? Eller som Agneta Pleijel formulerar det i Spådomen: ”Jag skulle vilja förstås vad som hände. Och i vilken ordning. […] Vilka var vi? Vad är kärlek? Nog måste väl lite kärlek stanna kvar om den en gång har funnits.”

Välkommen på ett samtal om att skriva om det som hänt, ett samtal om att minnas, eller inte minnas, och om hur två helt olika författare gör för att närmar sig ett biografiskt material.

Medverkande: Agneta Pleijel, som skrivit de självbiografiska böckerna Spådomen och Doften av en man, och Jenny Tunedal som skrivit om demens, och särskilt sin mors demens, i diktsamlingen Rosor skador, som är nominerad till årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Moderator: Martin Engberg

 

 


I samarbete med Folkuniversitetet och Göteborgs Litteraturhus, och med stöd från Göteborgs Stad