Göteborgs Litteraturhus på Bokmässan Play

26 september 2020

Arr: Göteborgs litteraturhus, Jonsereds herrgård, Borås tidning, Bokmässan

I år blir Göteborgs Litteraturhus  en scen på Bokmässan Play!

På Göteborgs Litteraturhus scen möter du författare, redaktörer, forskare, poeter – många med koppling till Göteborg – i samtal om nya böcker och aktuella frågor som knyter det personliga till det gemensamma. Programmet är skapat tillsammans med Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Borås tidning och Bokmässan. På lördagskvällen förvandlas litteraturhuset dessutom till Rum för poesi för en kväll. Alltsammans strömmas live på bokmassan.se men går att se också i efterhand. Välkomna!

HÄR FINNS PROGRAMMET SOM PDF.

 

LÖRDAG 26 SEPTEMBER

12.00–12.40 Vi i storstaden och ni ute i landet.

Lyder den svenska litteraturen under det urbanas herravälde och vad innebär det för bilden av Sverige och de som bor här? Med författaren Erik Andersson och Lena Kvist, kultur­chef Borås Tidning. Ytterligare gäst tillkommer. Moderator: Lena Ulrika Rudeke.
Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet och Borås Tidning


12.50–13.20 Göteborg – en litteraturstad i världen?

Under 2020 arbetar Göteborgs stad fram en ansökan om att bli en UNESCO City of Litera­ture. Vad har Göteborg att erbjuda världens litteratur­städer och vilka värden finns i en eventuell utnämning? Ett samtal där tittare välkomnas delta via en chat­funktion med frågor och inspel. Med Ann Catrine Fogelgren, Lena Ulrika Rudeke, Sofia Gräsberg. Samtalet leds av Stefan Eklund, chef­redaktör Borås Tidning.


13.30–14.00 Betlehem Isaak i samtal med Balsam Karam.

Mitt liv utan dig är Betlehem Isaaks debutbok, en berättelse om en ung familj som splittras. En historia om vad krig och diktatur men också rasism och alienation kan göra med en framtida generation. Om hennes far Dawit, men lika mycket om Sverige av idag.
Arr Brombergs förlag, Göteborgs Litteraturhus, Bokmässan

 

14.10–14.50 Människan, människosynen och maskineriet.

Vad är en människa? I ett samhälle som bygger allt mer på artificiell intelli­gens ställs frågan åter på sin spets. Med författarna Hanna Nordenhök, Mattias Hagberg, filosofen Dorna Behdadi och Olle Häggström, matematiker. Moderator: Hanna Jedvik.
Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet


15.00–15.30 Brasiliansk dagbok – fascismen utifrån och inifrån.

När en man som öppet hyllar tortyr av menings­motståndare väljs till president och när till och med en spelad anständighet blivit otidsenlig, var hitta den plats från vilken motstånd kan göras? Patricia Lorenzoni i samtal om sin nya bok med Andrea Castro.
Arr: Glänta produktion


UTGÅR 
15.40–16.10 Poesi och forskning UTGÅR


16.20–17.00 Självutlämnande, befriande och kamplysten

Hur är estradpoesin ett poli­ tisktmotstånd? I relation till att den skapas i andra rum än den skrivna texten? Med Olivia Bergdahl, Carina Agnesdotter, Stina Sundling och Sara Garib. Moderator: Hanna Jedvik.
Arrangör: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet


RUM FÖR POESI: KVÄLLSPROGRAMMET

18.00–18.40 QALAM med Johannes Anyuru

Poesi­skolan Qalam är en del av Göteborgs poesifestival – möt några av deltagarna i ett samtal om arbetet, där de också läser nyskrivna texter.
Arr: Göteborgs poesifestival 


19.00–20.00 Läsningar x5

Läsningar ur aktuella verk: Marit Kapla läser ur Augustprisade Osebol, Sara Garib ur sin debut Bakom höghus (Type & Tell) David Vikgren läser ur Materialvägensägen (Teg publishing), UKON och Jenny Tunedal läser Emily Dickinsons Faskikel 40 (Anti förlag) och Lina Ekdahl läser ur de coronadikter hon skrivit under våren 2002.
Arr: Göteborgs Litteraturhus

 

Alla programsändningar kommer sändas live via Bokmässan Play och finnas sedan kvar online.