Bokrelease

24 september 2023, kl: 17:00

Arr: Agneta Heinö och Leif Ohlsson

Välkomna på boksläpp av romanen Fast i 50-talet där Agneta Heinö och Leif Ohlsson nostalgiskt blickar tillbaka, men också ger ett antal käftsmällar åt den tidsanda som rådde då.

Det handlar om könsroller, dejting, hemmafruar, militärhistoria samt om ett flygplan från 1943 som är still going strong. Med mera. Till den ändan har författarna gjort efterforskningar och grävt i minnen, ställt frågor till både äldre och yngre och ovanpå det har de fantiserat hej vilt.

Boken inleds med att vi får följa några människor som intet ont anande kliver ombord på ett flygplan för en trevlig tur Stockholm runt. Vädret är gott, passagerarna entusiastiska. Men molnen hopar sig och än värre — en kosmisk olyckshändelse gör att de landar i en värld där allt verkar så… gammaldags. När sedan bussen de tvingas in kör på vänster sida av vägen, växer insikten om att de hamnat i en tid de bara läst om eller upplevt som barn.

Vi får följa de ofrivilliga tidsresenärerna och ta del av den förundran, förtvivlan och beslutsamhet de kände. Aldrig slutade de längta tillbaka.

På boksläppet ser vi fram emot ett samtal kring då och nu och tidens gång. Leder det hela gör Agneta Boqvist, etnolog.

Bokens författare Leif Ohlsson och Agneta Heinö har funderat mycket över hur tiden och tidsandan påverkar oss människor; de val vi gör, hur dagarna ser ut, vilka vi faktiskt blir. De har erfarenheter av varjehanda ting: som kemist, etnolog, journalist, sjuksköterska, fredsforskare och bibliotekarie. Städat, jobbat på posten, i konditorier, godisaffärer och hemtjänsten. I en av deras skrivbordslådor ligger nånstans också ett, numera utgånget, certifikat som segelflygare.

Insläpp 17.00, programstart 17.30. Återigen välkomna!