Bokrelease: Att veckla ut historien 
av Helene Larsson Pousette

18 augusti 2021, kl: 17:00
Sänds via: Facebook


Arr: Nätverkstan

OBS! Begränsat antal platser. Obligatorisk föranmälan.

Varmt välkommen på boksläpp! Den 18 augusti är det release för ”Att veckla ut historien. Anteckningar från en utställningsprocess”. Hur påverkar rådande normer våra tolkningar av det förflutna? Vi bjuder in till samtal med Helene Larsson Pousette på Göteborgs Litteraturhus. Samtalet leds av Patrik Steorn, museichef och docent, Göteborgs konstmuseum.
●●●
Att veckla ut historien
Anteckningar från en utställningsprocess
Helene Larsson Pousette
Nätverkstans skriftserie 013

●●●
Bokrelease på Göteborgs Litteraturhus
Lagerhuset, Heurlins plats 1B
Onsdag 18 augusti, klockan 17.00
Vi kommer att ha publik i lokalen med begränsat antal platser
Anmäl dig genom att mejla till karin.dalborg@natverkstan.net

OM BOKEN
—————-
Historia är inte en fast och förutbestämd berättelse. Historia skapas, omskapas, gestaltas och används medvetet och omedvetet överallt i samhället. Det sker i litteraturen, i skolböcker, genom film och konst och i politiken. Det sker inte minst på våra museer.
I november 2016 invigdes ”History Unfolds – samtidskonst möter historia” på Historiska museet i Stockholm. Utställningen kom till under två turbulenta år med flyktingströmmar, terrordåd och förändrad migrationspolitik. Utställningen invigdes samtidigt som en statlig museiutredning pågick, mitt under en hätsk museidebatt och strax efter det att Donald Trump valts till president i USA. Tio internationellt väletablerade konstnärer ställde ut och gav perspektiv både på museets 150-åriga historia och på dagsaktuella frågor. Curator för utställningen var Helene Larsson Pousette.
Under arbetet med utställningen skrev Helene Larsson Pousette dagbok. Dessa anteckningar varvas i denna bok med reflekterande texter från i dag. Att veckla ut historien undersöker hur rådande normer påverkar våra tolkningar av det förflutna. Boken dokumenterar även en curatoriell process på ett kulturhistoriskt museum, där personliga erfarenheter och drivkrafter påverkar slutresultatet.

OM FÖRFATTAREN
—————-
Helene Larsson Pousette är metodutvecklare och curator som förenar kulturarv, forskning och samtida konst. Hon har ett förflutet som producent på Riksutställningar, Historiska museet och Riksantikvarieämbetet, och som kulturråd vid Sveriges ambassad i Serbien. 2018 var hon med och grundade och utvecklade Stockholms Kvinnohistoriska, och sedan 2020 är hon kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington DC.