Bokrelease/ serier x 2: Joe Kessler & Johan Ingemarsson

02 april 2022, kl: 19:00

Arr: Lystring förlag

Lystring Förlag uppmärksammar utgivningen av två serieböcker: Måsvarrelsen av Joe Kessler (London/Malmö) och Oslo av Johan Ingemarsson (Göteborg).

Engelsmannen Joe Kessler bor för närvarande i Malmö, där han befinner sig som  en del av ett IASPIS-stipendium. Hans första serieroman är en vindlande, färgrik, stum fabel om en liten pojke som förföljs av en mystisk måsvarrelse. Kessler går ännu längre än han gjort tidigare vad gäller att utforska den tecknade serieformens yttersta gränsmarker.

”Kesslers serier skulle kunna beskrivas som att han gör någonting som ingen annan gör just nu. Jag har i alla fall inte sett det. Just därför blir de tilltalande. De är charmiga och fria från klichéer. ”
– kulturbilagan.wordpress.com

Den franska utgåvan av Joe Kesslers första bok på svenska (serienovellsamlingen Fönsterruta, Lystring 2020), belönades med ett pris för bästa debut vid den prestigefyllda seriefestivalen i Angoulême 2020.

Oslo är Johan Ingemarssons första seriebok.

”Två män kring fyrtio, den ene med småbarn och den andre med gravid flickvän, reser på en helgresa till Oslo för att träffa kompisar, supa hårt och förtvivlat klamra sig fast vid den flyende ungdomen. Fyllesvetten som rinner utför huvudpersonens retirerande hårfäste, de infernaliskt väl fångade replikväxlingarna, den vaga skammen i baksmällan – allt får mig att må lika dåligt som om jag själv varit med på den här tröstlösa vandringen mellan norska uteställen fyllda av folk bra mycket yngre än jag själv.

”Efter gott och väl ett decennium då den typiska svenska seriedebutanten varit en tjej i 25-årsåldern, känns det nästan chockerande fräscht, på ett bakvänt sätt nyskapande, att få krypa under skinnet på en medelålderskrisande manlig akutläkare. ”Oslo” är en påminnelse om skönheten i det självbiografiska berättandets ynkedom.”
– Mats Jonsson

Scensamtalen med tecknarna leds av Pär Thörn, som även kommer att göra en kortare uppläsning av sin text från det senaste numret av tidskriften Det Grymma Svärdet.