Boksamtal! Pierre Schori & Britt-Marie Mattsson om Carl Sandburg – fredsaktivist, socialist & poet

09 maj 2023, kl: 18:30

Arr: Ordfront förlag

Den 9/5 presenterar Pierre Schori, författare, debattör och tidigare diplomat, sin nya bok om Carl Sandburg i samtal med Britt-Marie Mattsson på Göteborgs Litteraturhus. Dörrar öppnas kl 18.30, samtal kl 19-20, fritt inträde. Osa senast 4 maj till jenny@ordfrontforlag.se

Om boken Slummen får sin hämnd:
Under tidigt 1900-tal växer svenskättlingen Carl Sandburg upp under fattiga omständigheter i Illinois, USA – ett land i dynamisk förändring som söker sin själ. Driven av frihetslängtan och med en obändig framtidstro kastar han sig snart ut i striden för solidaritet och social rättvisa. Han blir en enveten socialist, fredsaktivist, journalist. Och en vass poet.

I sin nya bok tecknar Pierre Schori hans porträtt och bjuder på ett generöst urval dikter, i tolkning främst av Göran Greider. Åtskilliga presidenter hann Carl Sandburg lära känna fram till sin död 1967. Han uppmanades av president Roosevelt att bli kongressledamot, tog strid mot president Eisenhower om den svenska socialismen och synden, stödde John F. Kennedy och den svarta medborgarrättsrörelsen och engagerade sig mot kalla kriget. Sandburg hör också till de amerikanska diktare som ofta citerats av Olof Palme, liksom av Barack Obama, och av författare som Harry Martinson och Ernest Hemingway förordades han till Nobelpriset. Allt vad poeten och ombudsmannen Sandburg skrev och kämpade för har sin betydelse idag. Det går en röd tråd från Sandburg till Sanders, från Amerika till Sverige.