Brödjobb

31 maj 2022, kl: 12:00

Arr: Kulturprogrammet på Göteborgs Universitet

Den 31 maj, kl.12 Göteborgs Litteraturhus öppnar vi dörrarna för kultureventet Brödjobb – att utöva kultur eller livnära sig.

”Brödjobb kallas ett arbete även utanför kultursektorn som en kulturarbetare tar för att säkra sin inkomst utöver utövandet av sitt kulturskapande” -Wikipedia.

Avgångsstudenterna på kandidatprogrammet Kultur vid Göteborgs Universitet bjuder in till ett spännande event som belyser frågorna kring kulturutövarens pussel att vilja utöva sin konst men samtidigt behöva livnära sig och går dessa att kombinera i osäkra tider för kulturen?

Vi har inte alla svaren, men eventet sätter drömmar och kulturarbetare i fokus, där vi vill öppna upp för möten och samtal mellan människor. Eventet är öppet mellan 12-22. Dagen är fylld av aktiviteter och happenings. Så kom och ta del av panelsamtal, livemusik, och föreläsning. Eller varför inte bara svänga förbi och förhoppningsvis hitta en likasinnad kulturutövare att starta nästa projekt med eller kanske hitta strategier för att kunna försörja sig på sin konst.

Program:

12.00-14.00 VINYLBYTE

Har du massa gamla vinyler hemma som du tröttnat på? Eller några riktiga guldklimpar som du är beredd att byta bort för att få en ny skiva? I vilket fall som helst så är du och dina vinyler välkomna kl 12 för lite hederlig gammal byteshandel! Ta chansen att hitta den där vinylen du suktat efter eller varför inte en ny, kanske oväntad, favorit?

14.15-15.00 PANELSAMTAL OM KULTURFORSKNING: FRÅN BRÖLLOP TILL OSEXIGA RAPPORTER

Som studenter på kandidatprogrammet Kultur har vi genom åren ofta stött på fördomar och ifrågasättande av vårt studieval, det målas ofta ut som något oviktigt och olönsamt – med detta panelsamtal vill vi därför lyfta vikten av kultur i dagens samhälle! Varför är det viktigt med studier och forskning på kulturområdet? Vad finns det för svårigheter för just kulturarbetare på den flexibla arbetsmarknaden som vi ser mer av idag? Vad finns det för möjligheter för oss kulturstudenter? Hur hänger identitet och arbete ihop egentligen? Välkommen till ett spännande samtal som kommer behandla allt detta och mycket mycket mer!

Medverkande:

Eva Knuts, etnolog & universitetslektor på avdelningen för kultur vid Göteborgs universitet. Forskat om bland annat bröllopsföreställningar kopplat till konsumtionssamhället och har pågående projekt om trenden med utekök.

Elias Mellander, etnolog & forskare på Handelshögskolans Centrum för konsumtionsforskning. Har bland annat forskat om vart etnologstudenter tar vägen efter avslutade studier och om svensk preppingkultur.

Åsa Andersson, etnolog & universitetslektor för kultur vid Göteborgs universitet. Forskat om bland annat unga kvinnor och mäns erfarenheter av arbetslöshet, sociala och kulturella förändringar som äger rum på arbetsmarknaden och identitet.

15.30-16.00 MUSIK MED MARIA BOHM

Vår alldeles egna Maria Bohm varvar kulturstudier med sitt artisteri. Med drömsk kvalitet tar hon sig an sin musik på ett sätt som är både originellt och påminner om Kate Bush innovativa skapande. Den råa nerven finns alltid där, vare sig hon tar sig an kommentarer om sin samtid, feminism, antirasism eller vad vi gör med den här planeten. Med sitt självständiga och musikaliskt säregna uttryck lämnar hon ingen oberörd.
Spotifylänk
Youtubelänk

17.00-17.45 GIGWATCH FÖRELÄSER OM KULTURSEKTORN I GIGEKOMOMIN

Den ideella föreningen GigWatch granskar den pågående gigifieringen av arbetsmarknaden, bland annat i deras omtalade podcast. Gigekonomin är till viss del inspirerad av den gig-struktur och de osäkra arbetsvillkor som länge definierat kultursektorn. Kom och lyssna på en garanterat intressant och högaktuell föreläsning om vad ”gigifiering” betyder för samhället i allmänhet och kulturarbetaren i synnerhet.

Vad är “gigekonomi” då? Läs mer här.

18.00-18.45  FÖRELÄSNINGSFÖRESTÄLLNING MED MARIA LJUNGSTRÖM: HUR KAN NÅGON SOM ÄR SÅ SNYGG MÅ SÅ DÅLIGT?

Vår nästa akt Maria Ljungström har i sitt liv knegat med flertal olika jobb samtidigt som hon hållit hårt i sitt konstnärliga uttryck. I dagsläget är hon servitris och hinner inte showcasea sin kraftfulla pipa mer än på göteborgs olika karaoke-scener. Nu tar hon äntligen till scenen sin föreläsningsföreställning “Hur kan någon som är så snygg må så dåligt”. Uppträdandet lovar humor och sårbarhet presenterat genom sång och monolog. Ta del av hennes resa genom livets toppar, dalar, och skaven däremellan.

19.30-20.00 MUSIK MED NICOLINA

Nicolina är artist och låtskrivare med hjärtat på den svenska indiepopscenen. När hon inte jobbar som speditör ägnar hon sig åt sin passion: musiken. Med influenser från bland annat artister som Linnea Henriksson, Thomas Stenström och Veronica Maggio knyts hennes poetiska texter om längtan, kärlek och svek ihop tillsammans med mer poppiga melodier. Kom och lyssna!
Spotifylänk
Youtubelänk

20.15-20.45 MUSIK MED SANDY RHINESTONE

Sandy Rhinestone låter med sin musik suga ut den amerikanska södern på guldklimpar genom ett rosa sugrör. Bourbon, smuggelcigaretter, strippor och vilda hästar fångar upp flera av detroper som idag är förknippade med både cowboyen och i förlängning countrymusiken. Genom dessa bilder och symboler lyckas Sandy framställa det tuffa, dråpliga och bitterljuva livet som dekad cowboy på håll – samtidigt som han själv behöver spela för att överleva, behöver han först jobba för att få spela.
Spotifylänk
Youtubelänk

21.00-21.45 POPULÄRKULTURQUIZ

Kvällen avslutas med ett populärkulturellt quiz. Ta med dina vänner och briljera med era kunskaper för att vinna ett fint pris! Under dagen bjuder vi även på kaffe och fika, kreativt skapande i form av ett gemensamt kollage om drömjobb, tipspromenad med mera!

 

Instagram: brodjobb