c/o Angereds bokmässa: Ali Derwish och Sara Garib i samtal

04 september 2021, kl: 16:30

Arr: Göteborgs Litteraturhus & Angereds bokmässa

Välkommen till Angereds bokmässa 2021! Göteborgs Litteraturhus har bjudit in debutanten Ali Derwish för ett samtal med poeten Sara Garib om Saddam Husseins nya roman (Albert Bonniers förlag 2021).

 

”Det finns en samlad energi mellan orden diktator och diktare, mellan orden dikt och diktatur.”

Hur började egentligen samtalet mellan Ali Derwish och Saddam Hussein?

Den forne irakiske diktatorn vill gärna ha författaren Alis feedback och kritik när han berättar om sin nya roman. Han framträder som ett spöke lika mycket som han är en riktig människa, en fysisk person som hemsöker dikten. Saddam Husseins nya roman glider mellan poesi och berättande, mellan dokumentärt material, fantasi och humor som gränsar till det absurda. Samtidigt vet vi att något fruktansvärt har hänt. Att det på sätt och vis fortfarande pågår. Kanske är det så att när det fruktansvärda ska bli litteratur måste en ny form för berättande skapas. Men hur går det till? Och vad händer när vi läser, vad är det vi ser genom den linsen som poesin skapar?

Ali Derwish är född 1983, kommer från Malmö och är nu verksam i Stockholm. Han är utbildad Biskops Arnös författarskola.

Sara Garib är en framträdande spoken word-poet med förankring i Göteborg. Hon debuterade förra året med diktsamlingen Bakom höghus.

 

OM ANGEREDS BOKMÄSSA 2021

I år är mässan för första gången utspridd på flera platser i Angered och pågår under flera dagar: tisdag 31/8 till lördag 4/9. Förutom ett 30-tal författare och poeter med anknytning till Angered – dessa presenteras inom kort – deltar följande författare: Balsam Karam, Suad Ali, Patrik Lundberg, Martin Mutumba, Susanna Alakoski, Seluah Alsaati, Ahmad Azzam, Ali Derwish, Sara Garib, Elias Abi Jaber, Donia Saleh, America Vera-Zavala, Atoosa Farahmand & Oscar Hagberg, Litteratursällskapet Bröd och Rosor Göteborg, Projektet Du är här.

En del av författarna möter du live, andra i förinspelade samtal eftersom mässan i år innehåller både fysiska och digitala program. Du kan också delta i en skrivarworkshop, gå en sagovandring i Lärjeån eller göra en konst- och litteraturvandring i Hammarkullen och – förhoppningsvis – vandra runt bland bokbord och upptäcka nya författare

Mässan kulminerar med en livesändning från Blå Stället, programmet kan följas på plats eller hemifrån.

Detaljerat program kommer 17 augusti. Då kommer även mer information om hur mycket publik vi kan ta in och om eventuell föranmälan.

Kulturhuset Blå Stället arrangerar Angereds bokmässa i samarbete med nätverket Blå Ställets Vänner och Biblioteken i Angered. Övriga samarbetspartners är ABF Göteborg, Angereds Närsjukhus,
Folkets Hus Hammarkullen, Göteborgs Litteraturhus, Folkhögskolan i Angered och Globala Torget.

Läs mer om Angereds bokmässa här.

Här är eventet på facebook.