c/o Rönnells: Medborgare – en dikt om rasism, del 2

14 december 2017

Arr: Rönnells, Bonnierförlagen

Med Ylva Habel och Johannes Anyuru

Under SCENER & SAMTAL påbörjades i september ett samtal om boken Medborgare av Claudia Rankine (Albert Bonniers förlag 2017). Jenny Tunedal, som tillsammans med Marie Silkeberg översatt boken från engelska, samtalade då med Ylva Habel och Athena Farrokhzad. Här finns det dokumenterat.

Nu fortsätter samtalet om Medborgare och rasism. Denna gång på Rönnells antikvariat, Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm, torsdagen den 14 december kl 19.00. Välkomna!

Varmt tack till Rönnells antikvariat och Bonnierförlagen.

 


Claudia Rankines Medborgare handlar om att vara en rasifierad medborgare i en rasistisk stat. Den frågar vad som händer med de kroppar som utsätts för rasism. Den säger att alla kroppar på olika sätt är präglade av rasistiska strukturer av över- och underordning.

I essäer och dikter undersöks och gestaltas rasism som ett språkligt, strukturellt och fysiskt våld som riktas mot människokroppen och är inskrivet i samhällskroppen. Hur kan litteraturen arbeta med och mot detta våld? Hur kan relationen mellan språkligt våld och strukturellt förtryck gestaltas och undersökas i litterära verk?