CAMBODIA DAILY IN MEMORIAM

26 oktober 2017

Arr: Svenska PEN

En kväll om Kambodja

Hur ser läget ut i Kambodja när det gäller yttrandefrihet och pressfrihet? Mot bakgrund av den senaste tidens händelser får vi en inblick i situation och sammanhang. Vi får också lyssna till nyskriven poesi på khmer översatt till svenska.

 

Den oberoende dagstidningen Cambodia Daily grundades 1993. Den var en ovärderlig källa för den som ville ta del av nyheter om det politiska och sociala läget i landet; nyheter som förtegs i de media som kontrollerades av statsmakten. I september 2017 gick Cambodia Daily i graven efter 24 år. Orsaken var att de dömts av staten att betala en skatteskuld på över 6 miljoner US-dollar. Under senare år, senast i juli 2016, har samhällskritiska röster tystats genom mord. Oppositionella har fått fly landet. Sedan juni 2017 sitter den australiske författaren och filmaren James Ricketson fängslad i Phnom Penh, hittills utan rättegång, anklagad för spionage. Läs mer här.

Vi ska tala om det hårdnande läget i Kambodja, dess bakgrund och orsaker. Vilka metoder använder sig statsmakten av när det gäller att tysta obekväma röster, och vad har de för målsättning med detta? Vad får det för konsekvenser för de aktivt oppositionella och för befolkningen i stort? Hur har hoten mot oppositionella påverkat litteraturen?

Läs Anna Mattssons reflektioner om Cambodja Daily på Svenska Pens hemsida.

Medverkande:
Jens Rosbäck, journalist och biståndsarbetare.
Sovannara Chea med förflutet i MR-rörelsen, knuten till det fria ordets hus i Växjö.
Kho Tararith, kambodjansk poet och litterär aktivist, en av grundarna av PEN Cambodia, är
med oss via Skype.

Moderator: Anna Mattsson, författare, styrelseledamot i Svenska PEN.
Språk: svenska, engelska, khmer.

Med reservation för ändringar – fler namn kan tillkomma!

 

Torsdag 26 oktober kl 19.00
Fri entré. Lättare förtäring till självkostnadspris.

VÄLKOMNA!


Arrangör: Svenska PEN i samarbete med Författarcentrum Väst och Göteborgs Litteraturhus.