Croissanter & Litteratur med Bagir Kwiek

10 september 2020

Arr: Kulturutveckling VGR och Göteborgs Litteraturhus

Läsambassadören Bagir Kwiek kommer till litteraturfrukosten för att prata läslust. Och hur han kommer att arbeta för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen. Läsambassadörens främsta fokus kommer att vara minoriteten romer.

Hjärtligt välkomna online på en litteraturfrukost direkt från Göteborgs Litteraturhus! Torsdagen den 10 september kl 10.00-11.00

Samtalet livesänds här.

MEDVERKANDE
Bagir Kwiek, Läsambassadör
Eva Fred, Förvaltningen för kulturutveckling

OM LÄSAMBASSADÖREN
Läsambassadörens uppdrag handlar om att sprida läslust och verka för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer. Detta som ett led i att prova fler sätt för en läsambassadör att verka läsfrämjande. Det är även en del av Kulturrådets uppdrag att tillsammans med minoriteten romer genomföra läsfrämjande insatser.

Bagir Kwiek är 47 år och bor i Göteborg. Nu arbetar han som samhällsvägledare på Romano Center och har tidigare bland annat initierat den prisade utställningen Vi är romer! (2013) och (tillsammans med Monica Hirsch) skrivit sagoboken Det var en gång det som inte var (2016) och arbetat med dokumentation kring romska vittnesmål från Förintelsen.

Han valdes utifrån en öppen nomineringsrunda i september–oktober då alla hade möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunnig grupp tillsammans med Kulturrådet gjort ett urval av kandidaterna. Dessa har Kulturrådet gått vidare med och utsett den nya läsambassadören utifrån. Meriterande var erfarenhet av litteratur och läsfrämjande.

Croissanter & Litteratur arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs Litteraturhus.

 

9 september kl 10.00 -11.00