Demoner på jiddisch – Esther Singer Kreitman

08 december 2021, kl: 18:30

Arr: Judiska Salongen & Bokförlaget Tranan

Esther Singer Kreitman (1891-1954), jiddischförfattare verksam i Polen och England, har hamnat i skuggan av sina skrivande bröder, varav den ena är nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer. Hon gav ut ett litet antal romaner och noveller men fick aldrig något större litterärt genomslag. Till hennes främsta verk räknas romanen Demonernas dans (originaltitel Deborah), en kritisk och hänsynslös skildring av kvinnans plats i den chassidiska världen. I dag har hennes författarskap uppvärderats, och flera jiddischkännare menar att hon med sina på samma gång socialrealistiska och modernistiska böcker kanske till och med var den främsta författaren i syskonskaran. Romanen Demonernas dans gavs ut redan 1936 men först nu har den kommit ut på svenska (Bokförlaget Tranan). Den är direktöversatt från jiddisch av Salomon Schulman, som även skrivit bokens förord.

Judiska salongen bjuder på ett samtal mellan Jan Schwarz, forskare inom jiddischlitteratur vid Lunds universitet, och Katarina Leppänen, idéhistoriker vid Göteborgs universitet, som belyser Kreitmans verk både utifrån den skönlitterära jiddischtraditionen och den judiskt ortodoxa synen på kvinnans plats i samhället. Samtalet leds av Ann Ighe, ekonomihistoriker och chefredaktör på Ord & Bild.

Det blir också klezmermusik med sånger från en svunnen tid, framfört av Nina Åkerblom Nielsen och Max Wulfson. Nina Åkerblom Nielsen är en genreöverskridande sångerska och pianist som specialiserat sig på jiddischsång sedan tonåren. Max Wulfson jobbar som violinist, arrangör och lärare. Han började spela klezmer när han studerade på musikhögskolan i Göteborg och är även medlem i klezmerbandet Zimmes.

Dörrarna öppnar kl. 18.00 och samtalet startar kl. 18.30. Mingel och förfriskningar även i pausen.

Kvällen är ett samarrangemang med Bokförlaget Tranan och boken kommer att säljas under kvällen.

Med stöd av Västra Götalandsregionen, Göteborgs stads kulturnämnd, Kulturrådet och Katz Judiska Kulturfond.