Det smutsiga heliga och det rena förnuftet - symptom i den samtida kulturen

03 november 2016

Arr: Göteborgs Förening för Filosofi och Psykoanalys

 

Hur kommer det sig att allt fler företeelser idag förpassas till domänerna för det smutsiga, det ohälsosamma, det äckliga, det chockerande eller det opassande? Och vad är det ”rena” förnuft som förser oss med allt fler goda skäl till att förbjuda dessa företeelser?

Den samtida västerländska kulturen ser i huvudsak sig själv som liberal och tillåtande, om än inte hedonistisk. Vi behöver dock bara titta lite närmre på några filmer från 60- eller 70-talen, exempelvis Mandomsprovet eller Brakfesten, för att konstatera att dessa inte skulle kunna göras idag. Vad avslöjar detta symptomatiska faktum om vår samtid?

Tid: 19:00-21:00
Entré: 50 kr.

 

ROBERT FALLER är professor i filosofi och kulturteori vid universitetet i Linz och fakulteten för konst och industridesign. Han har publicerat flera böcker, bland annat om den franske filosofen Louis Althusser, och hans kanske största verk, publicerat på tyska 2002, kom 2014 i engelsk översättning under titeln Illusions without Owners: On the Pleasure Principle in Culture, på Verso Books.


Föreläsningen arrangeras av Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys i samarbete med Ernst Cassirer-Sällskapet.