HÄR, NU #4 - Digital poesi

20 september 2016

Arr: Göteborgs Litteraturhus, Akademin Valand och LIR [G.U]

Performance, berättande, läsningar och hybrider, vi fortsätter vår serie ”Här, nu – nedslag i samtidslitteraturen” med digital poesi. Varmt välkomna!

På Göteborgs Litteraturhus är vi intresserade av och nyfikna på den samtida skandinaviska poesin. Vi har under det senaste året utforskat den i vår serie HÄR, NU.

Poesi är också poesi även när den inte liknar sig själv och mycket av vår tids mest angelägna poesi uppstår i fältet där den möter rummet, rösten, kroppen, teknologin – där poesin möter världen.

Med HÄR, NU#4 vill vi tillsammans med publiken utforska detta möte och därför har vi bjudit in några av de skandinaviska poeter, konstnärer och forskare vilka på ett distinkt sätt arbetar i detta fält till en kväll med poesi, berättande, performance – och hybridformer.

Konstnärerna Christian Yde Frostholm (Dk), Johannes Heldén, Imri Sandström och Kajsa Sundin tillsammans med Thomas Andersson gästar Göteborgs Litteraturhus. Kvällen är en del av ”Digital poetry” – ett två dagar långt symposium som arrangeras av Göteborgs Universitet.

Kl. 20:00
Fri entré


CYF – Christian Yde Frostholm

CYF (Christian Yde Frostholm) är en dansk författare, bildkonstnär, fotograf, bloggare, översättare och redaktör. CYF har bl.a. givit ut diktsamlingar, prosapoem, romaner och fotoböcker. Just nu är han akutell med appen ”Kalender för natten” vilken han kommer använda i kvällens program.

Hemsida


Johannes Heldén

Johannes Heldén är poet, konstnär och musiker. Han arbetar multimedialt med objekt, text, bild, musik och animation och  har gjort science fiction-poesi till något av sitt signum, ofta med en apokalyptisk melankoli.

Just nu arbetar Heldén med The Astroecology project, vilket inkluderar bokutgivningar på flera språk och förlag, en interdisciplinär performance på Dramaten tillsammans med Wildbirds & peacedrums samt digitala arbeten som publiceras på Bonniers förlag och Bonniers konsthall.

Hemsida

Laboraty of Aesthetics and Ecology


Imri Sandström

Imri Sandström är konstnär och för närvarande doktorand i litterär gestaltning vid Akademin Valand. Där arbetar hon med projektet Howe Across Reading – Performing the Past. Med och genom poeten Susan Howes texter utforskar Sandström New Englands språk och historia tillsammans med Västerbottens språk och historia. Imri Sandström arbetar interdisciplinärt med ljud, text och bild och har bl a publicerat antologin In the act, om performancekonst.

Howe Across Reading


Kajsa Sundin & Thomas Andersson

Thomas Andersson är forskare, förläggare och formgivare. Kajsa Sundin är författare och lärare. Tillsammans har de gjort det multinarrativa verket Vår plats som tar sin utgångspunkt i en alternativ litterär offentlighet och i Stockholmsförorten Bredäng i ett experiment med den litterära offentligheten.
Vår plats, Rámus Förlag.

Dagens bok Kajsa Sundin, Definition
Ramus förlag Vår plats


I samarbete med Akademin Valand samt Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.