Döda poeter och Levande poesi. Ett judiskt kontinuum.

05 november 2020

Arr: Judiska salongen

Tid: 19.00–20.00 Ett fåtal publikplatser. Obligatorisk föranmälan. Sänds via Facebook.

 

Finns det en judisk poesi? Eller är alla poeter judar, som ryska Marina Tsvetajeva en gång skrev? Den sekulära judiska identiteten beskrivs i Jews and Words av Fania Oz-Salzberger och Amos Oz som främst ett textarv, inte ett blodsarv. Men vad är den poetiska tolkningen av judisk identitet idag i Sverige och vad är de unga poeternas tolkning av hur judisk identitet förhåller sig till ordet?

Judiska Salongen bjuder på en kväll med samtal och uppläsningar, där levande poeter läser såväl sina egna dikter som döda poeters poesi. Tillsammans frilägger vi denna kväll ett judiskt, litterärt kontinuum. Hanna Rajs Lara, Gabriel Itkes-Sznap och Channa Riedel medverkar. Moderator är Karin Brygger, poet och doktorand i litteraturvetenskap.

 

Evenemanget kommer att sändas på Facebook i realtid och med en begränsad publik i lokalen. Länk till sändningen läggs upp några minuter före start.

Gäster är välkomna. Eftersom antalet platser är begränsat är föranmälan via mejl obligatorisk! Anmäl till info@judiskasalongen.se, det finns 20 platser och först till kvarn gäller.

 

Gabriel Itkes-Sznap (f. 1985) är poet och debuterade 2015 med den uppmärksammade diktsamlingen Tolvfingertal (Albert Bonniers Förlag). Hans nästa diktsamling, Himlen till munnen tången till hjärtat (Albert Bonniers Förlag) utkommer våren 2021. Itkes-Sznap är även doktorand i estetik vid Södertörns högskola, har tidigare varit verksam som förläggare (Ink bokförlag, Lublin press) och kulturskribent. I höst utkommer en omfattande utgåva med Paul Celans sena diktning på Albert Bonniers Förlag, i översättning av Anders Olsson, som Itkee-Sznap varit redaktör för.”

Channa Riedel är musiker och skribent. Har publicerat dikter, essäer och krönikor i bl.a. Göteborgs-Posten, Arbetaren och tidskriften Granta. Läser hösten 2020 masterprogrammet i Litterär gestaltning på HDK-Valand. Sångare och kompositör i sjumannaorkestern Beloveds som 2019 släppte debutskivan ”Så tar natten dig åter”. Musiken är en knutpunkt för jazz, progg och visa och tar avstamp i erfarenheter många delar: flykten, kampen, exilen, kärleken. Texterna är av henne själv samt poeter som Juliana Spahr, Stig Dagerman och Vladimir Majakovskij.

Hanna Rajs Lara är poet, aktuell med diktsamlingen Under månen som utkommer på Albert Bonniers förlag 6/11. Tidigare gett ut två diktsamlingar, Baby på Anti förlag och Armarna på 10tal bok. Armarna nominerades till Borås debutantpris 2018. Hon jobbar på Judiska Församlingen i Stockholm med kulturprogram för unga och håller i poesikurs på paideia folkhögskola.

 

Sändningen genomförs med stöd av Nätverkstan och streamingproducent Leif Eriksson.

 

Sponsorer: Göteborgs Stads kulturnämnd, Katz Judiska Kulturfond, Statens kulturråd, Västra Götalandsregionen samt Olle Katz.

Välkomna!