Durs Grünbein och Aris Fioretos

17 januari 2019

Arr: Goethe institut och Göteborgs Litteraturhus

Göteborgs Litteraturhus välkomnar varmt den tyska poeten och essäisten Durs Grünbein, som inleder 2019 med ett Sverigebesök.

Den 17 januari kl 19.00 samtalar Grünbein med författaren Aris Fioretos om ett ovanligt författarskap. Samtalet sker på engelska med inslag av tyska och svenska.

Fri entré.  

 

Durs Grünbein tillhör de viktigaste tyskspråkiga poeterna och essäisterna. Hans verk låter sig inte placeras i någon tydlig genre eller kategori. Ska man ändå försöka så kan han beskrivas som en essäist och översättare som arbetar intermedialt tillsammans med bildkonstnärer och läser in sina egna texter som ljudböcker. I linje med denna beskrivning betraktar han sig själv som ”icke-lyriker” och vill inte låsa fast sig vid bara ett medium eller en genre, men undviker samtidigt att skriva romaner. ”För mig var lyrik under lång tid lika med romanvägran. Att vinna tid genom knapphet. Det gick hand i hand med en annan känsla av suveränitet i förhållande till verkligheten”. Icke-lyrikern Grünbein kan helt kanske då helt enkelt betraktas som en konstnär som beskriver sin värld genom att – bland annat – inte dra sig för poetiska stilmedel. Just nu är han aktuell på svenska med de två böckerna Åren på zoo och Om snön, båda i översättning av Ulrika Wallenström och utgivna på Ersatz förlag.

Durs Grünbein och författaren Aris Fioretos har varit vänner under många år och har även skrivit en gemensam bok. I Avtalad tid. Samtal med Aris Fioretos (2012) har författarna samlat samtal som de har haft under flera decennier på olika platser i världen. På så sätt skapades en vänskapsbok av två europeiska språkvandrare.

 

Aris Fioretos, född 1960, debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Sedan dess har han utgivit en rad romaner och essäer, samt även översatt bland andra Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov till svenska.
Fioretos har erhållit många priser och utmärkelser, däribland De Nios Stora pris, tyska Jeanette-Schocken-Preis och Sveriges Radios Romanpris två gånger. Senast fick han Svenska Akademiens essäpris. Såväl Den siste greken (2009) som Mary (2015) nominerades till Augustpriset.

Durs Grünbein föddes 1962 i Dresden och bor nu i Rom och Berlin. Sedan 2005 är han prfessor för poetik vid konstakademin i Düsseldorf. Han tilldelades en rad priser bl. a. Georg-Büchner-Preis, Friedrich-Hölderlin-Preis och Tomas-Tranströmer-priset. 2009 erhöll Grünbein utmärkelsen Großes Verdienstkreuz mit Stern der Bundesrepublik Deutschland. Hans senaste diktsamling heter Zündkerzen (2017). Följande verk finns utgivna på svenska: Cartesianska dykaren. Tre meditationer (2008), Biologisk vals (2011), Atlantis barer (2011), Interiör med uggla (2012), Om snön (2018) och Åren på zoo (2018)