En flöjt av mörker

28 april 2024, kl: 17:00

Arr: Ellerströms och Göteborgs Litteraturhus

Varmt välkommen att möta poeten Somaya El Sousi i ett samtal om sin nyutkomna diktsamling En flöjt av mörker (ellerströms förlag) tillsammans med en av bokens översättare, Jenny Tunedal.

De båda kommer att läsa ur En flöjt av mörker, följt av mer palestinsk poesi i uppläsningar av poeterna Lina Ekdahl, Sara Hallström, Nino Mick och Sara Garib.

I En flöjt av mörker skildrar Somaya El Sousi kampen att vara sann mot sig själv som människa. I bildrik poesi, inte sällan med sufiska inslag, visar hon hur samkönad kärlek kan gestaltas i sammanhang där den är förbjuden. Det olevda livet skapar, tillsammans med det levda, en berättelse där vi färdas genom tid och rum och bortom tystnaden. Om titeln, En flöjt av mörker, skriver hon: ”hur mörkt det än är, ska flöjtens fantastiska ljud alltid finnas där, och hjälpa mig att ännu en gång resa mig upp, att läka.”

En flöjt av mörker har översatts genom ett flerårigt samarbete mellan El Sousi och poeterna Hanna Hallgren och Jenny Tunedal tillsammans översättaren Anna Jansson.

Somaya El Sousi flydde från Gaza 2019 och var under några år fristadsförfattare i norska Horten. Idag bor hon i Norge och arbetar på ett bibliotekscafé. Somaya El Sousi debuterade 1998 och har sedan dess gett ut fem diktsamlingar.

Vi öppnar 16.30 och programmet startar kl 17.
Frivillig entré – alla intäkter går oavkortat till nödhjälp i Gaza.

 

>Vill du vara med i en bokcirkel om Somaya El-Sousis diktsamling?

Den 17 april kl 18.00 träffas vi i en bokcirkel om En flöjt av mörker – anmälan till sofia.grasberg@goteborgslitteraturhus.se

I dessa dikter skildrar Somaya El Sousi kampen att vara sann mot sig själv som människa. Med bildrik poesi, inte sällan med sufiska inslag, visar hon hur samkönad kärlek kan gestaltas i sammanhang där den är förbjuden. Det olevda livet skapar, tillsammans med det levda, en berättelse där vi färdas genom tid och rum, och bortom tystnaden. Om titeln ”En flöjt av mörker”, skriver hon: ”hur mörkt det än är, ska flöjtens fantastis

 

>Vill du vara med i en bokcirkel om Somaya El-Sousis diktsamling?

Den 17 april kl 18.00 träffas vi i en bokcirkel om En flöjt av mörker – anmäl dig till: sofia.grasberg@goteborgslitteraturhus.se

Fika ingår!