Förteckning över några förluster: Judith Schalansky i samtal med Jenny Tunedal

06 december 2021, kl: 19:00

Arr: Göteborgs Litteraturhus och Goethe Institutet

Boken Förteckning över några förluster, som kom ut i Sverige tidigare i år, är en säregen bok och startpunkten för kvällens samtal.

Här ägnar sig författaren Judith Schalansky åt vad det förlorade lämnar efter sig; förklingade ekon och igenblåsta spår, rykten, uteslutningstecken och fantomsmärtor. I sträng formbundenhet svämmar boken över av förlustens bränningar och skapar närhet till det som inte finns. Vad gör vi med det som fattas oss? Med utgångspunkt i förlorade natur- och konstobjekt såsom Sapfos sånger, det rivna Palast der Republik, en utdöd tigerart eller en sjunken ö, skapas en ofullständig förteckning över det försvunna.

Judith Schalansky är född i Greifswald 1980 och har studerat konsthistoria och design. Hennes böcker, däribland den internationella bestsellern Atlas över avlägsna öar och bildningsromanen Giraffens hals, har översatts till mer än 20 språk och har fått ett flertal utmärkelser. Hon är redaktör för bokserien Naturkunden och arbetar som författare och bokformgivare i Berlin.

Förteckning över några förluster är utgiven på Pequod förlag och översatt till svenska av Linda Östergaard.

Jenny Tunedal är poet, översättare och förläggare, tidigare verksam vid författarutbildningen Litterär gestaltning vid HDK-Valand. I senaste diktsamlingen Rosor, skador (Wahlström & Widstrand, 2017) utgår hon från en mors glömska, av demensen som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om hur relationer, exempelvis mellan mödrar och döttrar, förändras och förvrids, men också förblir, in i det sista.

Samtalet pågår i ungefär en timme och sker omväxlande på svenska, tyska och engelska, med tolkning från tyska till svenska Valle Wigers.

NB! Vi tar emot en publik på 50 personer. Föranmälan rekommenderas, mejla oss på info@www.goteborgslitteraturhus.se

 

 


Presenteras i samarbete med Goethe Institutet.

TIPS! I maj sände Lundströms Bokradio ett program om boken, med Judith Schalansky, Peter Englund och Johar Bendjelloul. Det är väl värt att höra! Lyssna här.