Ethel Rosenberg, atombomben och kalla kriget – Musiksatt läsning & samtal

07 november 2022, kl: 18:00

Arr: Judiska salongen

Kvällens Judiska Salong tar avstamp i Kenneth Hermeles nya bok Fruktar inget, ångrar inget. Ethel Rosenberg, atombomben och kalla kriget (Korpen). Det blir en musiksatt läsning av skådespelaren Adriana Savin, varpå följer ett samtal mellan Kenneth Hermele och kulturjournalisten Rakel Chukri.

Ethel Rosenberg avrättades för spioneri tillsammans med sin man Julius den 19 juni 1953. Sedan dess har hon varit föremål för lika mycket beundran som avståndstagande, en kalla krigets hjältinna – eller en förrädare. Var hon skyldig? Hur kunde hon välja döden och att göra sina pojkar föräldralösa hellre än att samarbeta med FBI i jakten på kommunister? Spelade det någon roll att nästan alla i Rosenbergaffären var judar, de åtalade, vittnena, försvarsadvokaterna, åklagarna, domaren?
I sin nya bok låter Kenneth Hermele oss först ta del av Ethel Rosenbergs egen berättelse i den nyskrivna monologen ”Så länge jag andas”. På den följer en fyllig essä – ”Hon synade bluffen” – som placerar in Ethel Rosenberg i jakten på en bättre värld, i kalla kriget och kommunisthetsens USA, i terrorbalansens skrämmande verklighet. Till slut kommer vi att veta om hon var skyldig eller ej – och viktigare – vi kommer att förstå de val hon gjorde.

Dörrarna öppnas kl. 18.00. Plats på scen kl. 18:30. Förfriskningar och bokförsäljning. Välkomna!
Med stöd av Göteborgs stads kulturnämnd, Svenska Akademien och Katz Judiska Kulturfond.
Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev på www.judiskasalongen.se