Europa och Indien – bilder ur mångspråkiga liv

22 april 2022, kl: 18:00

Arr: Ord & Bild och Göteborgs universitet

Europas blick på Indien, Indiens blick på Europa. Det var temat för ett nummer av tidskriften Ord&Bild som kom precis i samband med pandemins utbrott på våren 2020 och som vi nu plockar upp igen för att fortsätta samtalet.

Ord&Bild har i samarbete med Översättarutbildningen vid HDK-Valand och institutionen för Litteratur, idéhistoria och religion bjudit in översättaren och författaren Nik Ruth Persson och konstnären Sajan Mani till en kväll där vi fokuserar på språkens plats i det indiska samhällslivet, och översättningens plats och praktik.

Föreläsningen och samtalet kommer att dels utgå ifrån det intervjureportage om mångspråkighet, kultur och politik i dagens Indien som Nik Ruth Persson har skrivit för tidskriften. Även Sajan Mani medverkar i tidskriftsnumret, som skribent och konstnär. I samband med föreläsningen i Göteborg kommer han också att framföra en dansperformance, med utgångspunkt i den första ordboken över hans modersmål, Malayalam, vilken sammanställdes av den tyska missionären Hermann Gundert.

Nina Mangalanayagam, konstnär och lektor i fotografi vid HDK-Valand, visar bilder ur fotografi- och textverket ”Tillhörighetens sammanflätning”. Medverkar gör också Niclas Hval, skönlitterär översättare och lärare vid HDK-Valand, och Ann Ighe, redaktör för tidskriften Ord&Bild.

Programmet pågår i ca 2 timmar, med pauser.

Förfriskningar kommer att finnas.

 

Välkomna!


 

Arrangemanget genomförs med stöd från Gustav Adolf Bratts föreläsningsfond.