Fängslade författaras dag

15 november 2021, kl: 18:00

Arr: Svenska PEN, Stadsbiblioteket Göteborg, Bokmässan, Göteborgs Litteraturhus, Författarcentrum Väst

Dawit Isaak och yttrandefriheten i Eritrea

I år är det 20 år sedan Dawit Isaak och många andra journalister fängslades i Eritrea i samband med att regimen stängde ner den fria pressen. En del av dem är nu döda, andra sitter fortfarande i fängelse och några har flytt landet. Svenska PEN med samarbetspartners Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Bokmässan och Stadsbiblioteket i Göteborg uppmärksammar Fängslade författares dag med ett samtal om situationen för yttrandefriheten i Eritrea idag och om de fängslade journalisterna och författarnas livsöden.

Gäster är Ghirmay Yohannes, journalist, författare, poet och filmskapare från Eritrea, numera bosatt i Göteborg, som nyligen publicerat magasinet ግዜ/TID/TIME med porträtt av de fängslade journalisterna, samt Johan Karlsson Schaffer, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelsemedlem i Stödkommittén Frige Dawit Isaak sedan 2004. Moderator är Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i Göteborg.

I programmet medverkar även Marit Kapla, styrelsemedlem i Svenska PEN, med en lägesrapport för världens hotade och fängslade författare.

NB! Detta program äger rum på Stadsbiblioteket Göteborg.

 

 

Programmet är skapat i samarbete mellan Svenska PEN, Stadsbiblioteket, Bokmässan, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus.