FIRA PUBLIKATIONEN SVARV no.1

24 maj 2024, kl: 18:30

Arr: Essätextkollketivet SVARV. Med stöd av KulturUngdom

FIRA essätextkollektivet SVARV:s första projektpresentation med hela kollektivet!

Släppet av publikationen SVARV no.1 på tema ARV/SVARV/VAR/SVAR görs i samarbete med tidskriften Mörkrummet.

Bidragen i det här numret är av konstnärliga gestaltningar som svarar på olika typer av lämningar; parfymer, fotoalbum, arkivmaterial, askar, böcker, porträtt, dagboksanteckningar, smycken, konstinstallationer, växter, byggnader och brev.

”Var” är något som sipprar, något som bubblar i ett sår, som kanske håller på att läka. ”Var” är öppningar – geografiska, kroppsliga, historiska och existentiella.

Kvällen utlovar uppläsningar av medverkande och musikframträdande av Göteborgsbaserade artisten Viktoria Ottosson. I låtar som “wieselgrens falafel” och “coop avenyn” är Viktorias texter stöpta i den göteborgska vardagen samtidigt som texterna sonderar gatuvimlets existentiella frågor. Viktoria uppträder som soloartist men är också involverad i andra musikprojekt som bandet Lesley och dandelion skies.

Skaffa dig ett alldeles unikt exemplar av tidskriften, mingla med medverkande, och låt dig svepas in i den göteborgska vardagsmelankolin tillsammans med medlemmar ur essätextkollektivet SVARV och skribenterna!

Väl mött och varmt välkomna!

 


Medverkande:

Makz Bjuggfält
Sharif Saiidi
Cathrine Marie Nørgaard
Jorunn Lavonius
Åsa Andersson
Frej Haar
Lisette Holmlund
Nora Wurtzel
Gästartist: Viktoria Ottosson

SVARV är ett ideellt essätextkollektiv som befinner sig i gränslandet mellan konstformer, mellan historia och samtid, mellan fakta och fiktion, mellan det privata och det offentliga. Kollektivet syftar till att arbeta essäistiskt och undersökande i förhållande till artefakter. Kollektivets rot är essän som konstnärlig textform. Jordmånen är konsten som uttrycksform i bredare bemärkelse genom dess olika medier: måleri, fotografi, film, scenkonst, musik etc., Kollektivet vill undersöka artefakter essäistiskt genom att verka där historia och samtid möts. Kollektivet vill med utgångspunkt i artefakten SVARVA fram nya artefakter. SVARVningen är kollektivets essäistiska pulsådra.

Publikationen och evenemanget görs med stöd av KulturUngdom. Publikationen har tryckts med risograf på SKOGEN Community Press i begränsad upplaga. Nättidskriften Mörkrummet tillhandahåller sin hemsida för onlinepublikation av materialet ur tidskriften.