Forskaren som aktivist

06 september 2022, kl: 19:00

Arr: Göteborgs universitet & Folkuniversitetet

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad innebär forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den utveckla forskningen? Vad krävs för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Litteraturvetenskap är inte ett trött forskningsområde där gamla stofiler ägnar ändlösa timmar åt estetiska hårklyverier och bortglömda versmått. Tvärtom befinner sig litteraturen i det så kallade kulturkrigets epicentrum där debattvågorna går höga. Möt litteraturforskarna och de ständiga debattörerna ÅSA ARPING, SVEN ANDERS JOHANSSON och JOHAN LUNDBERG i Forskaren som aktivist – samtalsserien som problematiserar och belyser forskares samhällsengagemang och personliga drivkrafter.

MEDVERKANDE
Åsa Arping är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon intresserar sig för frågor om genus och klass och är inte rädd för att sticka ut hakan i debatten, till exempel i frågor om humanioras kris och akademisk frihet.

Sven Anders Johansson är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet och vid sidan av detta litteraturkritiker och tills nyligen även litteraturredaktör på Aftonbladet.

Johan Lundberg är docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, och tidigare redaktör för den partipolitiskt oberoende vänsterkritiska tidningen Axess. Han betraktar sig som kulturkonservativ och är starkt kritisk mot såväl den svenska ”kulturvänstern” som identitetspolitiken. Academic Rights Watch har hävdat att han utsatts för diskriminering och nekats en befordran till professor som följd av sin kritik mot vissa litteraturteoretiska perspektiv och trender.

SAMTALSLEDARE
Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Fri entré (men begränsat antal platser). Ingen föranmälan.
Med reservation för ändringar.

 

VARMT VÄLKOMNA!