Glöggmingel med boksläpp: Balladen från norr, första delen

21 december 2021, kl: 17:00

Arr: Palabra

Alfonso Zapicos serieroman Balladen från norr handlar om gruvarbetarna i Asturien på 1930-talet. Oroliga tider råder i Spanien, och under storstrejken 1934 tar gruvarbetarna till vapen och gör uppror. Upproret slås ned av trupper ledda av den blivande diktatorn Francisco Franco. Med utgångspunkt i de historiska händelserna tecknar Zapico ett porträtt av den tidens klasskamp, men också en kärlekshistoria mellan rikemanssonen Tristán och hembiträdet Isolina, dotter till en gruvarbetare.

I den här första delen av tre, översatt av Elisabeth Helms och Manni Kössler, får vi följa gruvarbetarna fram till storstrejken. Introduktionen av journalisten och hispanisten Thomas Gustafsson leder oss in i Spaniens 1930-talshistoria. Alfonso Zapico är en av Spaniens främsta serietecknare. 2012 tilldelades han Premio Nacional de Cómics, det spanska nationella seriepriset. Balladen från norr är den första av hans serieromaner som kommer ut på svenska.
Välkommen till Litteraturhuset för att bläddra i Balladen från norr, dricka glögg (och kanske oruj0?), äta julkakor och mingla med oss!

Du kan också beundra Tyto Albas illustrationer från serieromanen Tant Wussi, och inhandla förlagets alla böcker till bra julklappspriser.