Göteborg Unesco City of Literature – vad betyder det?

01 mars 2022, kl: 18:00

Arr: Göteborgs Litteraturhus, Göteborgs Stad, Världskulturmuseet

Är du nyfiken på hur Litteraturstaden Göteborg funkar och vad som är på gång? Kanske funderar du över din egen roll i allt detta, eller bara vill lyssna till två lysande uppläsningar efter jobbet – då är denna kväll till för dig! Eftersom vi vill kunna ge plats för en större publik än vi kan rymma på litteraturhuset så har vi kvällen till ära flyttat till Världskulturmuseet, varmt välkomna dit!

På scenen möter vi några av litteraturstadens aktörer i korta intervjuer, följt av läsningar av två av Göteborgs många författare; Johannes Anyuru och Olivia Bergdahl. Båda aktuella med nya verk under 2022 som de kommer läsa ur.

I november 2021 kom det glädjande beskedet att Unesco utser Göteborg till ny medlem i sitt globala nätverk för kreativa städer. Nu bjuder vi in till en kväll där Litteraturstaden Göteborg firas och står i fokus.

Fri entré
OBS! Detta program äger rum på Världskulturmuseet.


PROGRAM

18.00 Välkomna!
Kvällens värdar hälsar varmt välkomna och lämnar sedan över micken till kvällens moderator Ann Ighe, redaktör för Ord&Bild och lektor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet, som intervjuar kvällens gäster.

-Litteraturstaden – vad innebär det?
Intervju med Linda Johannesson från Göteborgs stad, huvudkoordinator för Göteborg Unesco City of Literature.

-Vem är vem i Litteraturstaden?
Inför ansökan genomfördes en stor kartläggning av litteraturens många in- och utlopp i Göteborg och Västra Götaland. Vad har man hittat och när är det klart? Intervju med redaktörerna Olav Fumarola Unsgaard från Göteborgs Litteraturhus, Anna Falkenland, Göteborgs universitet och Ylva Gustafsson, Västra Götalandsregionen.

-Varför Shared reading?
I år pågår två stora projekt med högläsningen och samtalet i centrum. Intervju med Anna Lindblad, bibliotekarie i Göteborg och Henrik Wig, projektledare för Smultronstället i Skaraborg.

-Världsbokdagen 23 april
En kommande händelse i litteraturstaden Göteborg är Världsbokdagen den 23 april. Den firas storstilat varje år med program av Författarcentrum Väst och Stadsbiblioteket. I år har det bubblat upp ytterligare idéer och satsningar runt om i staden. Intervju med Kennet Klemets från Författarcentrum Väst och Ellis Holmberg från Frilagret.

18.45
Läsningar ur kommande verk av Johannes Anyuru och Olivia Bergdahl.

19.15
Baren är öppen och ordet är fritt
Vi vimlar och pratar vidare om litteraturstaden tills Världskulturmuseet stänger kl 20.00.

Varmt välkommen att fira Göteborgs utnämning som Unesco City of Literature!

Läs mer om Litteraturstaden Göteborg här: www.goteborg.se/litteraturstaden