Göteborgs Litteraturhus c/o BOKMÄSSAN

25 september 2021, kl: 09:00

Arr: Göteborgs Litteraturhus

2021 har Göteborgs Litteraturhus en egen scen inne på Bokmässan

 

I år har Göteborgs Litteraturhus en egen scen på Bokmässan. Det blir en plats för samtal om bilderböcker, tidskrifter och ny litteratur från Göteborgsförlagen. Som alltid med ambitionen att blanda det etablerade med det nya – att skapa rum för det oväntade bredvid det välkända. Varmt välkomna att möta oss där och följa samtalen på plats, eller digitalt via länk!

Information om biljetter, priser, kartor, länkar etc finner du på Bokmässans hemsida. 

 


PROGRAM LÖRDAGEN DEN 25 SEPTEMBER:

9:00-9:30
TROLLERI, VÄNSKAP OCH ÄVENTYR! FABIAN GÖRANSON PRATAR OM HOKUS POKUS
Fabian Göranson i samtal med Sofia Olsson

Böckerna om den nioåriga häxan Ida älskas av både barn och vuxna. Fabian Göranson berättar om hur berättelserna om Ida kom till och hur han skapat en ytterst läsvänlig hybrid mellan bilderbok, kapitelbok och serie.

ARR: GALAGO FÖRLAG

 

09:45-10:15
KÄNSLOR I BARNENS HEMLIGA VÄRLD
Johanna Thydell och Marcus-Gunnar Pettersson i samtal med Lotta Lyssarides

Boken Hundtjuvarna är författaren Johanna Thydell och illustratören Marcus-Gunnar Petterssons är första samarbete. Ett humoristiskt bilderboksäventyr i flera lager om längtan och dåligt samvete, om att följa sin dröm – men också om vad som händer när allt blir fel. Hur tar man sig ur något man själv har trasslat in sig i?

Ett samtal om att skildra känslor i barnens universum. Också om komik och att tänka jazz i sitt bilderboksskapande. Moderator är förläggaren Lotta Lyssarides.

ARR: ALFABETA FÖRLAG

 

10:30-11:00
FÖRSVINN DUMMA NATT
Klara Persson i samtal med Erik Titusson

Klara Persson är bilderboksmakare från Majorna i Göteborg. I höst utkommer hon med en ny bok som handlar om att vilja skjuta undan natten för att få mer tid till att rita och teckna. Men vad händer när man väl vill att natten ska komma? Och den inte dyker upp. Ett samtal med Klara Persson och hennes förläggare Erik Titusson om att skapa bilderböcker, dels själv och dels i samarbete med andra.

ARR: LILLA PIRATFÖRLAGET

 

11.15-11:45
INIFRÅN SÁPMI
Ann-Helén Laestadius och Patricia Fjellgren i samtal med Helena Fagertun

Välkomna till ett samtal om den nya antologin Inifrån Sápmi (Verbal förlag, 2021) som samlar tjugo nya berättelser från Sápmi. Berättelserna handlar om att leva med gränser som skär rakt igenom språk och kulturer, att bära på flera kulturella identiteter, om liv och kärlek, om att bära på djup kunskap om landskap som majoritetssamhället inte begriper, om förtryck och rasism och olika former av motstånd, förr och nu.

ARR: VERBAL FÖRLAG & GÖTEBORGS LITTERATURHUS

 

12:00-12:30
FILOSOFI, KONST & FÖRETAGANDE
Pierre Guillet de Monthoux i samtal med Bengt Kristensson Uggla

Pierre Guillet de Monthouxs åtta volymer om företagets filosofi är frukterna av ett mer än fyrtioårigt forskningsprogram. Vad handlar det om? Varför ges dessa böcker ut på nytt?

En fjärdedel av alla högskolestudenter väljer idag att läsa företagsekonomi. Ekonomi handlar emellertid om mer än bara karriär, nytta, styrning, sysselsättning eller lönsamhet. Företagets ekonomi är det som skall hjälpa, stödja och upplysa våra handlingar. Få oss att företaga en bättre värld. Anarkism med estetiskt schwung.

ARR: KORPEN FÖRLAG

 

12:45-13:45
ÄLDREOMSORG OCH ENSAMHET I SAMTIDSPOESIN
Andreas Lundberg och Elliot Baron i samtal med ULF KARL OLOV NILSSON

Under våren kunde vi läsa två starka och uppmärksammade diktsamlingar som båda utspelar sig inom äldreomsorgen: Elliot Barons debutbok Vi kommer med hjärta hem till dig (It-lit) och Andreas Lundbergs Gerontion (Modernista). Nu möts poeterna i ett samtal om sina böcker och den verklighet de skildrar. Hur blir äldreomsorg litteratur, och vad är det för erfarenheter vi möter i böckerna? Moderator är författaren och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson.

ARR: IT-LIT & GÖTEBORGS LITTERATURHUS

 

13:00-13:30
EN VIRGINIA WOOLF PÅ JIDDISCH? ESTER KREITMAN I MELLANKRIGSTIDENS EUROPA
Ingrid Elam och Nina Solomin

Ett samtal om Esther Singer Kreitmans bok Demonernas dans som följer en kvinnas väg från shtetln till Warszawa, från traditionen till det moderna och urbana, från periferin till centrum. På vägen stöter hon på hinder som har sitt ursprung i såväl den judiska traditionen som i den patriarkala ordningen. Kreitman har länge stått i skuggan av sin bror, Isaac Bashevis Singer, men ses idag som en föregångare bland feministiska författare. Demonernas dans, som jämförts med Virginia Woolfs böcker, kom på jiddisch 1936 och utges i höst av Bokförlaget Tranan i Salomon Schulmans översättning.

ARR: JUDISKA SALONGEN GÖTEBORG & BOKFÖRLAGET TRANAN

 

14:45-14:45
NÄR FAKTA BLIR DRAMA – FAROR OCH MÖJLIGHETER
Peter Birro, Marit Kapla och Thomas Pettersson i samtal med Mattias Göransson

En stark trend inom svensk film är dramatiseringar av verklighetsbaserade berättelser: ”Quick”, ”Monica Z”, ”438 Dagar”, ”Ted – för kärlekens skull”, ”Borg” … Längs vägen till den vita duken blandas fakta regelmässigt med en rejäl dos fiktion, vilket ofta leder till debatt och infekterade konflikter.

Vilka sanningskrav är det rimligt att ställa på faktabaserat drama? Vilka gränser får och får inte passeras? De frågorna diskuterar Thomas Pettersson, författare till Den osannolika mördaren som ligger till grund för en kommande Netflixserie; Marit Kapla, författare till prisbelönta Osebol som filmatiseras i detta nu; samt Peter Birro, manusförfattare till bland annat ”438 dagar” och ”Monica Z”. Samtalet modereras av magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson.

ARR: OFFSIDE PRESS

 

15:00-15:30
MODERSKAP, MINNEN, MIGRATION
Elnaz Baghlanian och Pooneh Rohi i samtal med Hanna Nordenhök

Kan minne gå i arv och hur skapar man en plats och en familjeberättelse för sitt barn utan att samtidigt bli en främling för sig själv?

I Elnaz Baghlanian lyriska debutroman Prologer (Albert Bonniers förlag, 2021) räknar diktjaget ner veckorna och försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet.  Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer, men hennes eget förflutna skär sig med platsen och snart ska barnet ha ett namn.

I Pooneh Rohis roman Hölje (Ordfront, 2021) börjar berättelsen tvärt med att Mona finner ett barn vid sitt bröst utan minne av hur det hamnat där. Hon betraktar sin omgivning, barnet och den egna kroppen utan att kunna kännas vid dem. Hölje är en berättelse om att försöka hitta tillbaka till en tillvaro som går att förstå och skapa en historia möjlig att bebo.

ARR: ORDFRONT & GÖTEBORGS LITTERATURHUS

 

15:45-16:15
KULTURSTRIDER DÅ & NU
Mikael Löfgren i samtal med Ingrid Elam

I den politiska journalistiken talas det ofta om symbolfrågor och symbolpolitik. Symboler har helt klart en viktig – kanske allt viktigare? – funktion i vår offentlighet. Mikael Löfgren tar i sin bok Kulturstrider & statskonst (Daidalos, 2021) ett brett grepp om samtidens laddade kulturstrider och deras samband med statsmaktens skiftande kulturpolitik. Han visar hur kulturen på olika sätt har mobiliserats till försvar för nationen och den bestående ordningen men samtidigt använts som sköld och vapen av mer eller mindre revolutionära identitetspolitiska strömningar. Han argumenterar för att kulturpolitik bör bedrivas i ljuset av dess potential som politisk-estetisk samhällskraft. Men hur då?

Mikael Löfgren och kritikern Ingrid Elam samtalar med utgångspunkt i boken om kulturstridernas historia, betydelse och framtid och kulturpolitikens uppgift.

ARR: BOKFÖRLAGET DAIDALOS

 

16:30-17:00
ÄLSKADE, HATADE BOKBRANSCH
Elin Boardy, Martin Engberg, Mattias Hagberg och Jessica Schiefauer

Bokmässan är inte bara en litterär fest, den är också en branschmässa. En plats där förläggare, agenter och annat branschfolk kommer samman för att göra affärer. Men vad innebär det egentligen att verka som författare på ett fält som till så stor del styrs av kommersiella intressen och av uppmärksamhetsekonomins senaste nycker? Kort sagt, vad innebär det att vara författare på bokmässan? Detta är utgångspunkten när podden ”Det gränsar till galenskap” gästar Göteborgs Litteraturhus scen på Bokmässan. ”Det gränsar till galenskap” görs av författarna Elin Boardy, Martin Engberg, Mattias Hagberg och Jessica Schiefauer.

ARR: DET GRÄNSAR TILL GALENSKAP