Göteborgs poesifestival 2022, dag 2

29 oktober 2022, kl: 12:30

Arr: Göteborgs poesifestival

OBS! Lördagens program äger rum på SKOGEN, Masthuggsterrassen 3.
Frivillig entré.

 

”I motsats till vad man vanligtvis tror är det inte stora idéer och en grandios följd av viktiga händelser som gör störst intryck på hjärnan i tider av historiska omvälvningar. Utan snarare ett oavbrutet flöde av små erfarenheter, iakttagelser, störningar, minimala extaser, eller knappt märkbara nederlag, detta som sammantaget utgör vårt dagliga liv, det där vi tänker på som trivialt. Jag har sällan känt som då, att jag är en liten fisk i ett stort hav, och bara förmår bevittna extremt små – men uppförstorade – bilder av mycket oroliga vatten.”

(Ur I hjärtat av hjärtat av ett annat land, Etel Adnan, översatt till svenska av Jenny Tunedal och Iman Mohammed, Rámus 2018)
~
I november 2021 gick den libanesisk-amerikanska författaren och konstnären Etel Adnan ur tiden. Med årets upplaga av Göteborgs poesifestival har vi närt en förhoppning om att någonting av hennes minne, liv och verk – mångdisciplinärt, politiskt, infallsrikt och uppmärksamt på världens våld och skönhet – ska få fäste hos publiken.

Under lördagen 29/10 bjuder vi in till ett heldagsprogram på Skogen med läsningar och samtal.
~
Program:
12:30 Dörrarna öppnas.
13:00 Performance Lecture: Jasim Mohamed om Etel Adnan

14:15 Samtal: Iris Smeds och Salad Hilowle om det poetiska i samtidskonsten. Moderator: Hanna Johansson.

15:30 Samtal: Athena Farrokhzad och Shadi Angelina Bazeghi om arbetet med att översätta Audre Lorde till svenska respektive danska. Moderator: Valerie Kyeyune Backström.

17:00 Läsningar i två akter: Iman Mohammed, Merima Dizdarević, Athena Farrokhzad, Jasim Mohamed, Helena Boberg, Shadi Angelina Bazeghi.

Efteråt är publiken välkommen att dröja kvar för att tillsammans äta middag. Anmälan till middagen görs via Skogens hemsida. Och även om middagen blir fullbokad så finns det plats som publik under dagen.