HÄR, NU #5

20 oktober 2016

Arr: Göteborgs Litteraturhus

Estrad, slam, röst, talkshow, historia!

Den 20:e oktober fortsätter vi vår serie av nedslag i den samtida svenska poesin. Förra gången, med HÄR, NU #4, utforskade vi hur poesin fortfarande är poesi även när den lämnar skriften och möter andra medier. När poesin blir till performance, blir digital, blir hybrid. När poesin möter världen.

Nu fortsätter vi resan in i den del av samtidspoesin som inte är skriftbaserad.

20 oktober kl 19.00
Fri entré

 

Poetry slam startades av en byggnadsarbetare i 80-talets Chicago, och fördes till Sverige av en poet och metallarbetare från Finland. Sedan dess har en vital och mångfacetterad scen vuxit fram med sina egna organisationsformer utifrån egna premisser. Med egna estetiska, sociala, och politiska agendor och problemställningar.

I nära samarbete med en av scenens centrala figurer, Nino Mick, är Göteborgs Litteraturhus glada över att få presentera ett kväll som både blir en talksshow, en performance och en diskussion av scenens nu 20-åriga historia — men också om dess nuläge och framtid. Fokus ligger särskilt på kvinnor och femmes villkor och perspektiv på en traditionellt mansdominerad scen.

 

Medverkande:

Yolanda Bohm
Josefin Karlsson
Alma Kirlic
Solja Krapu

— Plus special guests! —

 


Nino Mick – Estradpoet som syns på scener i hela Sverige men även internationellt. Vann SM i Poetry Slam 2013, individuellt och i lag. Semifinalist i Poetry Slam VM 2014, i Paris. Bor i Göteborg. Född 1990 i Stockholm och är uppvuxen i Tidaholm.

Yolanda Aurora Bohm – är transaktivist, poet, pyroman och pokémontränare; stand up-komiker, konferencier och D-kändis. Turnerar land och rike runt med estradpoesi och eldkonst; antänder själar och drömmer om att bli allra bäst, så som ingen tidigare varit. Nöjer sig just nu med att i alla fall ha varit Stockholmsmästarinna samt kortvarig Sverigeetta i Poetry Slam.

Josefin Şîlan Karlsson – från Älvsbyn är regerande svensk mästare i poetry slam. Hon vann årets SM i Uppsala som första kvinna på åtta år, med dikter om bröst, Game of Thrones och utarmningen av Norrlands inland.

Alma Kirlic – är född i forna Jugoslavien och flyttade till Sverige som femtonåring. Under en arbetslös period elva år senare började hon fördriva tiden med att skriva dikter och ställa upp i lokala poetry slam-tävlingar i Uppsala. Sedan dess har hon hunnit bli Uppsalamästare (2005), SM-trea (2011) och SM-tvåa (2012). Alma Kirlic skriver även dramatik och prosa. Förra året kom hon ut med debutromanen En svensk kändis.

Solja Krapu – föddes 1960 i Konginkangas, en liten ort i mellersta Finland, men bor sedan tonåren i Umeå. Hon är tvåfaldig svensk mästare i Poetry slam och författare till diktsamlingar, romaner och flera barnböcker. Solja Krapu-Kallio har tidigare varit verksam som bildlärare, men sedan 2009 skriver och framträder hon – som scenpoet, underhållare, talare och föreläsare – på heltid.