”Hellre Hitler än juden Blum!” Ett samtal med Olle Svenning om Léon Blum

24 februari 2022, kl: 18:00

Arr: Albert Bonniers Förlag, Göteborgs Litteraturhus och Judiska Salongen

Léon Blum var en fransk judisk intellektuell, statstjänsteman och så småningom premiärminister. Han blev en av den franska Folkfrontens ledare vid 1930-talets mitt, men senare fängslad och sänd till Buchenwald. ”Hellre Hitler än juden Blum!” var slagord som riktades mot honom, och som väcker frågor både om nationell identitet och om antisemitismen, som på olika vis kom att kanta Blums liv.

Olle Svenning har nyligen skrivit Älskar ni mig?, en både politisk och biografisk skildring av Blums liv och tid. Judiska Salongen presenterar ett samtal mellan författaren Olle Svenning och ekonomihistorikern Ann Ighe, där vi fördjupar oss i politiken, kulturen och frågor om vem som minns Folkfrontspolitiken idag, och vad den har att säga oss i dagens Europa. Samtalet ramas in av pianomusik, framförd av Staffan Bonnier.

Fri entré, ingen föranmälan. Dörrarna öppnar kl. 18.00 och samtalet startar kl. 18.30. Antalet platser är begränsat så kom i god tid! Samtalet kommer också att spelas in och läggas upp på Judiska salongens hemsida.

Arrangemanget genomförs i samarbete med Albert Bonniers Förlag och med stöd av Göteborgs stads kulturnämnd, Kulturrådet och Katz Judiska Kulturfond.
Besök gärna Judiska salongens hemsida och prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.judiskasalongen.se

Bilden visar Léon Blum på en socialistkongress år 1932. Källa: Wikipedia.