Internationellt författarbesök: Boris Chersonskij

20 mars 2024, kl: 18:00

Arr: Judiska Salongen

Fri entré men – OBS! – föranmälan på www.judiskasalongen.se är obligatorisk och måste göras senast kl. 12.00 samma dag. Begränsat antal platser.

Boris Chersonskij betraktas av många som en av de mest betydelsefulla ryskspråkiga ukrainska diktarna under den postsovjetiska eran. Hans poesi har nyligen introducerats på svenska med diktsamlingen Stötvågen (Korpen 2023), i urval och översättning av Dmitri Plax. Teman som det judiska arvet och Ukrainas kamp för frihet och självständighet vibrerar kraftfullt i detta urval av både äldre och nyskrivna dikter.

Under större delen av sitt liv har Boris Chersonskij levt i Odessa, där han varit yrkesverksam som psykiatriker. Han började skriva poesi på 1980-talet, då de flesta av hans dikter publicerades utomlands och cirkulerade i sovjetiska undergroundkretsar som ”samizdat”. Boris Chersonskij har tilldelats ett stort antal priser och utmärkelser och hans poesi har givits ut i bland annat i USA, Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Österrike. Denna vår besöker han för första gången Sverige och kommer bland annat att framträda på Uppsala Internationella Litteraturfestival.

Judiska salongen bjuder in till en kväll med poeten Boris Chersonskij och hans översättare Dmitri Plax. Det blir läsningar och samtal, där samtalet leds av författaren Anna Grinzweig Jacobsson. Samtalet sker på svenska och ryska, där den ryska delen tolkas av Bengt Eriksson.

Kvällen bjuder också på läsningar med poeten Ludmila Chersonska. Hon är författare till ett flertal böcker på ryska som har vunnit erkännande både i Öst- och Västeuropa. År 2022 gavs hennes första engelska diktsamling ut, ett gemensamt projekt med maken Boris Chersonskij.

Mingelpaus med förfriskningar och bokförsäljning. Pianospel av Staffan Bonnier.
Dörrarna öppnar kl. 17.30 och evenemanget börjar 18.00.

Välkomna!

 


Ett samarrangemang med Bokförlaget Korpen, Uppsala Internationella Litteraturfestival och Ukrainska Institutet. Med stöd av Göteborgs Stad, Kulturrådet och Katz Judiska Kulturfond.