Internationellt författarbesök: Elena Medel

01 februari 2023, kl: 18:00

Arr: Göteborgs Litteraturhus & Nordstedts förlag

Välkomna till ett samtal med Elena Medel, spansk författare aktuell på svenska med romanen Underverket och diktboken Min första bikini. Hon samtalar med Andrea Castro, professor i spanska vid Göteborgs universitet. Samtalet sker på engelska.

 

Elena Medel föddes i Córdoba 1985 och bor i Madrid. Hon är en flerfaldigt prisbelönt och översatt poet, romanförfattare och litteraturkritiker. På svenska har vi under det senaste året kunnat läsa hennes diktbok Min första bikini (översatt av Maria Nääs, It-lit förlag, 2022) och hennes första roman, Underverken (översatt av Hanna Nordenhök, Norstedts 2022). Elena Medel har även grundat och driver det inflytelserika poesiförlaget La Bella Versovia.

I centrum för romanen Underverken finns två två spanska kvinnor. Maria och Alicia hör ihop genom familjeband men har aldrig lärt känna varandra. Maria föder som tonåring i slutet av sextiotalet en dotter som hon sedan inte får ta hand om. I stället skickas hon av familjen till huvudstaden för att bli hembiträde hos rika madridbor. Alicia föds knappt trettio år senare och gör samma resa till Madrid men av helt andra skäl och med andra motiv.

Skickligt blottlägger Elena Medel deras liv i parallella spår samtidigt som hon gör nedslag i den spanska nutidshistorien. I utkanten av Marias och Alicias liv utspelar sig den spanska övergången till demokrati efter Francos död. Men framför allt handlar Underverken om pengar, eller snarare om bristen på pengar och pengarnas betydelse för en kvinnas självständighet och oberoende. Och om prekariatet som förhindrar detta för en hel generation unga kvinnor.

Samtalet modereras av Andrea Castro, professor i spanska vid Göteborgs universitet. Hennes forskningsintresse rör sig från översättningsfrågor till litteraturdidaktik och relationen mellan språk, minne och identitet i nutida litteraturen och kan också höras i den spanskspråkiga litteraturpodden Poesía al paso.

Programmet arrangeras i samarbete med Norstedts förlag.

Fri entré
Varmt välkomna!

Arrangeras tillsammans med Folkuniversitet.