Internationellt författarbesök: Sasja Filipenko

22 februari 2022, kl: 18:00

Arr: Svenska Pen, Ersatz & Göteborgs Litteraturhus

Välkommen till ett samtal med den belarusiske författaren Sasja Filipenkos om hans bok Röda korset. Samtalsledare är Marit Kapla, författare och styrelseledamot i Svenska PEN.

Samtalet förs på engelska och ryska med tolkning till svenska. Start kl 18.00. Fri entré. Dörrarna öppnas 17.30.

Aleksandr är en ung man som just fått veta den brutala sanningen om sitt förflutna. Tatiana Aleksejeva är över 90 och lider av alzheimers. För sin nya granne – Aleksandr – berättar hon om sina erfarenheter från stalintiden och kriget. »Gud är rädd för mig. Alltför många obekväma frågor väntar Honom.« Dag för dag djupnar deras förståelse för varandra och och en osannolik vänskap uppstår, i en pakt mot glömskan. Romanens frågor kring förlust och minne, yttrandefrihet och tystnad får extra laddning mot bakgrunden av utvecklingen i Belarus.

Röda korset är Filipenkos första roman i svensk översättning (Ersatz förlag 2021, översättning av Mikael Nydahl).

Sasja Filipenko, född i Minsk 1984, bor i exil i Tyskland och skriver på ryska. Efter att ha gett upp sina studier i klassisk musik (cello och bas) började han studera litteratur och arbeta som journalist. Han har skrivit flera kritikerrosade romaner.

Marit Kapla är författare, redaktör och journalist boende i Göteborg. 2019 prisades hennes debutbok Osebol med Augustpriset och i år är Osebol aktuell i engelsk översättning.

Varmt välkomna!