Iscensättningen av Norrland

06 november 2015

Arr: Tidskriften Provins

I sin text ”Lite som i Frozen” i Provins nr 3/2015 frågar sig Linnéa Sjödin: ”Är min bild av Norrland mer giltig än en infödd stockholmsjournalists? Ja, det är den tveklöst. Är min bild av Norrland lika giltig som en Norrlandsboende norrlännings? Nej, det skulle jag inte vilja påstå, och det är viktigt att tänka på det. Att förhålla sig ödmjukt till det. Samtidigt kan man fråga sig vad som händer om vi, vi utflyttade norrlänningar, inte skriver om Norrland.”

På Göteborgs Litteraturhus samlar vi några av de författare och skribenter som har medverkat i de senaste numren av Provins för samtal och uppläsningar på temat Iscensättningen av Norrland. Samtalet rör sig kring frågor om romantisering och klyschor, lojalitet och medvetenhet, ansvar, makt och plats. Gemensamt för merparten av de medverkande är att de är norrlänningar som bor och verkar utanför Norrland.

Kvällen inleds med ett panelsamtal och avslutas med uppläsningar.

Varmt välkomna!
Provins

*

PROGRAM
Panelsamtal: Iscensättningen av Norrland
19.15–20.15
Deltagare: Linnea Isberg, Ola Nilsson, Linnéa Sjödin
Samtalsledare: Helena Fagertun, redaktör för Provins

Uppläsningar
20.30
Samuel Hognert
Helena Öström
Presentatör: Pernilla Berglund, redaktör för Provins

*
MEDVERKANDE
Linnea Isberg är född 1986 i Avesta, uppvuxen i Garpenberg och bosatt i Göteborg. Hon har precis avslutat sin master i genusvetenskap, arbetar inom vården och frilansar som skribent.

Ola Nilsson är författare. Hans senaste roman Isidor och Paula utkom i januari 2015 (Natur & Kultur). För romanen Hundarna tilldelades han Norrlands litteraturpris 2010.

Linnéa Sjödin är född 1991 i Umeå, numera bosatt i Stockholm där hon studerar litteraturvetenskap samt är med och driver kulturplattformen Kultwatch.

Samuel Hognert är född 1981 i Stöcke utanför Umeå, somrarna tillbringades på gårdarna Backa och Oppen i Tanum. Nu är han bosatt i Göteborg, där han vid sidan av skrivandet arbetar som fritidspedagog.

Helena Öström är född 1988 och uppvuxen i Pajala. Hon har en kandidatexamen i fri konst från Umeå Konsthögskola, men bor numera i Göteborg Har publicerat poesi bl.a. i Ord&Bild.