Iskra - gränslös musik

29 september 2017

Arr: Bo Ejeby förlag

Release för boken om improvisationsgruppen Iskra, som spelar och berättar om sin musik. Fredag den 29 september kl 21.00. Fri entré!

Iskras banbrytande improvisationsmusik utmanade traditionens gränser. Oblygt blandade man konventionella instrument med leksaker och hemmagjorda ljudverktyg och skapade en musik med helt egna förutsättningar.

Iskras musik kunde vara ett fantasifullt äventyr eller som någon skrev – som ren erotik. Jazzen – i sin friaste form – har varit en utgångspunkt, men egentligen finns det ingen etikett som passar för denna gränslösa, fria musik.

Nu har Iskras liv fått sitt liv skildrat i bokform. Journalisten Bo C Bengtsson berättar om Iskras tjugo år under de politiskt och kulturellt dynamiska 70- och 80-talen, då gruppen skapade sig ett eget utrymme på den svenska musikscenen. Med konserter, musikverkstäder och radio- och TV-produktioner för både vuxna och barn nådde Iskra en stor publik.

”För oss i gruppen var Iskra vårt sociala nav, vår läroanstalt och våra sinnens förlösare. Vår musik skapades i stunden och kunde uppfattas som svårtillgänglig men många kom att uppskatta vårt tonspråk och vår musikaliska attityd. För både lyssnare och oss utövare hade musiken frigörande, sinnesutvidgande och själshelande funktioner och åren i Iskra bidrog till att forma oss till dem vi är idag.”

Iskras medlemmar har under åren växlat något. När boken nu presenteras för Göteborgspubliken får vi möta: basisten Arvid Uggla, gitarristen Jörgen Adolfsson, trumpetaren Tommy Adolfsson och slagverkaren Lars Longueville. Författaren Bo C Bengtsson är en kultur- och nöjesjournalist med musik som favoritområde. Mötet med Iskra förändrade för alltid hans musiksyn och under många år följde han gruppens utveckling.