Johannes Anyuru

28 april 2017

Arr: Göteborgs Litteraturhus

Johannes Anyurus nya roman har tagit den svenska samtidslitteraturen med storm och Göteborgs Litteraturhus är stolta över att presentera författaren i samtal med vår konstnärliga ledare Jesper Brygger.

Fredagen den 28 april kl 18.00 – 19.30
Fri entré

 

Göteborgs Litteraturhus har har bjudit in Johannes Anyuru till en samtal om hans nya bok, författarskapet och litteraturens plats i vår värld. Johannes Anyurus nya bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en viktig bok om och i vår tid. Ett islamistisk terrorattentat på en seriebutik i Göteborg. En skildring av ett Sverige på väg in i fascismen. En författare och en möjlig gärningskvinna från framtiden.

En fråga om offer och förövare, om orsak och verkan, om islam, islamism och islamofobi. Och det springande punkten: går katastrofen att förhindra?

 

Om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar skrev pressen:

”Anyurus roman är ett storslaget och märkligt vackert försök att förstå hur det blev så fel; i vår tid, i Sverige och i världen. Det är hans bästa roman hittills, en bok som förtjänar all uppmärksamhet den utan tvekan kommer att få.” Annina Rabe, Tidningen Vi.

”Allt flätas samman till ett både drabbande och intelligent utforskande av vilka vägar människan är kapabel att ta. De som leder rakt in i ondskan, vare sig den är fascistisk eller islamistisk.”
Jenny Aschenbrenner, SVD.

”Det är Walter Benjamin möter Paul Virilio som möter Donna Haraway, det är stunsiga medvetandeströmmar på förortsslang mixat med rejäla, lustfyllda doser av Harry Martinsons rymdepos Aniara. Det är en författare som fanimej lyckas överträffa sig själv.”
Jenny Högström, Aftonbladet.

 


 

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Anyuru har mottagit et flertal priser för sitt författarskap och De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är hans sjunde bok och hans andra roman.

Fritt inträde, alla är välkomna!