KÄRA BOKHANDEL, KÄRA DEMOKRATI

13 oktober 2021, kl: 19:00

Arr: Svenska Bokhandlareföreningen, Bokbastionen & Digital utveckling för en publicistisk bransch i förändring

På scenen: Agnes Lidbeck, Eva Svedberg, Maria Hamrefors
Moderatorer: Olav Fumarola Unsgaard och Mats Granberg

De tre orden ”bokhandel”, ”litteratur” och ”demokrati” är ledorden för det nystartade projektet Bokbastionen. Projektet drivs av Svenska Bokhandlareföreningen med stöd av Statens Kulturråd och lyfter fram bokhandeln som en social mötesplats och ett demokratiskt rum. Att ”bara” samtala om böcker och författare är demokrati i praktiken och bok- eller författarsamtal stimulerar försäljningen. Just sådana samtal har även stor betydelse för människors bildning, omdömesförmåga och förståelse för varandra. Dessutom är de roliga.

Men på grund av pandemin och dess restriktioner försattes en betydande del av det levande offentliga samtalet i undantagstillstånd. Detta har drabbat de fysiska bokhandlarna på olika sätt; många har förlorat, några har knappt påverkats och andra har gått bättre än förut. Hur kan skillnaderna vara så stora?

Nu bjuder vi in till en kväll fylld av möten, samtal och reflektioner. Där bokhandlare, författare och särskilt inbjudna spanare försöker svara på några av följande frågor:

Hur mår bokhandeln idag?
Vad ser vi för möjligheter och svårigheter?
Vilken roll spelar bokhandeln för demokratin — och tvärtom?
Hur påverkas tidskrifter och mindre förlag av bokhandeln och vice versa?

Varmt välkomna att delta i samtalet, mingla och träffa nya och gamla kollegor.


PRESENTATIONER MEDVERKANDE

Maria Hamrefors
Maria Hamrefors är född 1956. Hon är ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen, styrelseordförande för Tidningen Vi och styrelseordförande för Utbildningsradion. Hon har tidigare varit VD för Akademibokhandeln, KF Media AB och Norstedts Förlagsgrupp.

Agnes Lidbeck
Agnes Lidbeck är författare född 1981. Debutromanen, Finna sig, från 2017 tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Den följdes av Förlåten och Gå förlorad. Agnes Lidbeck har också skrivit diktsamlingen Ur. Hon är i höst aktuell med sin nya roman Nikes bok. Agnes Lidbeck arbetar som analytiker på Svenska Institutet och har arbetat i bokhandel.

Eva Svedberg
Driver konsultbolaget Eva Svedberg Bokkonsult med rådgivning och säljuppdrag för 10-talet bokförlag och med webbshopen Bokvännen. Har sedan 1986 tidigare arbetat i olika roller inom bokhandelskedjorna Wettergrens, Bokia, Akademibokhandeln och senast i frivilliga bokhandelskedjan JB-gruppen.

ARRANGÖRER:
Svenska Bokhandlareföreningen, grundades 1883 och arbetar idag med att leda bokhandeln in i framtiden och hjälpa till att allmänheten ser bokhandeln som en levande plats väl värd att besöka.
Bokbastionen, projekt som drivs av Svenska Bokhandlareföreningen med stöd av Statens Kulturråd.
Föreningen Lagerhuset och projektet ”Digital utveckling för en publicistisk bransch i förändring”, finansierat av Västra Götalandsregionen.

Bilden föreställer Partille Bokhandel anno 2012. Fotograf: Per-Olof Larsson. Creative Commons.