Konsert och release: Rektangeln är avståendets själ

14 september 2023, kl: 19:00

Arr: Annkatrin Meyerson

Välkomna på release-konsert för en ny cd där Annkatrin Meyerson tolkar Debora Vogel.

Medverkande:
Annkatrin Meyerson (sång), Love Meyerson (piano och dragspel) och Emma Augustsson (cello) framför tonsättningar av Debora Vogels dikter i svensk översättning.

Debora Vogel (1900–1942) ingick i den rörelse som arbetade för att ge den moderna jiddischpoesin en plats inom den avantgardistiska europeiska modernismen. Hon hade verkat 20 år som filosof, poet, skribent och konstkritiker i nuvarande Lviv då hon 1942, tillsammans med sin sexårige son sin man och sin mor, föll offer för nazisterna och mördades på öppen gata i samband med upplösningen av ghettot i Lviv. Debora Vogel har en anknytning till Sverige genom sin morbror, rabbinen Marcus Ehrenpreis som hon också brevväxlade med.

När Annkatrin Meyerson blev bekant med Vogels poesi och gärning föddes också idén att ge de svenska översättningarna av Vogels dikter en musikalisk dräkt. Förhoppningen är att på detta sätt bidra till att sprida hennes poesi till en svensk publik.  Återkommande teman i Vogels poesi är form, färg hus stad, gator, livets upprepningar och monotoni – dikterna genomsyras av en stark och melankolisk längtan som har inspirerat tonsättningarna.

”Rektangeln är avståendets själ” ges ut av FÖRFALLET RECORDS.

Inträde: 100 kr (alt: inträde + CD: 200 kr).
Inget förköp

Varmt välkomna!