Kritikersalongen läser: Jag går och lever
29 maj 2018
Arr: Göteborgs Litteraturhus
Arr: Göteborgs Litteraturhus
I säsongens sista kritikersalong samtalar Kristofer Folkhammar och Ingrid Elam med Jenny Högström om Jag går och lever, Mirja Unges efterlängtade återkomst som romanförfattare.
Tisdagen den 29 maj kl 18.30 (dörrarna öppnas 18.00)
På SVT:s Kulturnyheterna säger Elam: ”Den tar ett strupgrepp på läsaren, det är en lättnad att inte vara tonåring längre men tungt att påminnas om den tiden. Och ändå släpper den här romanen inte taget, man går med Tove hela vägen.”
Folkhammar, som läst Unge sedan tidigt 2000-tal, skriver i sin recension i Aftonbladet om hennes ”tungt syftande språkglädje”. Men också: ”Skildringen av mobbningen är kompromisslös. Maktlösheten känns. Det lekfulla draget i Unges prosa rymmer inte något busigt eller ungdomligt charmigt i nya boken. Meningarnas syntaktiska vickande står för oro och hård skräck, ett tecken på vanmakt att inte kunna uttrycka sig. Tove känner det som om varken kroppen eller det talade språket tillhör henne. Men ”Jag går och lever” bär på försoning. I hur det ”inuti huvudet finns ett eget rum mitt enda” som ingen rår på.”
Kom till Kritikersalongen och hör dem utveckla sina resonemang – och ställ dina egna frågor.
OM ROMANEN
Tove bor på landet med farsan, en opålitlig skiftarbetare, syrran som flyttat hem igen, är arbetslös och orkeslös och mest bara ligger på sitt rum och onanerar. Mamman har dragit. Tove rör sig liksom viljelöst mellan den fasansfulla högstadiemiljön som präglas av övergrepp, kaos och pennalism, hemmafester hos skitiga killar i skitiga hus med bedövande sprit, och hemmet, som hon vill vara i så lite som möjligt. I byn bor de samhällsfrånvända, dårarna och andra udda existenser.
Hur ska man gå genom dagarna? Hur kommer man någonsin härifrån? Går det att tro att några av alla händer kan vara kärleksfulla? Jag går och lever är en fruktansvärd käftsmäll, skoningslös, det är så hårt i den här världen, och fult och våldsamt och hopplöst. Men Tove har en styrka och Unges säregna röst och stil mejslar fram hennes väg genom dagarna som går, och visar på en livsnerv genom hela skiten. Och en öm blick växer fram utefter sidorna och bokens dikesrenar.
MEDVERKANDE
Kristofer Folkhammar är kritiker och författare, läs hans recension i Aftonbladet här.
Ingrid Elam är kritiker, författare och professor i litterär gestaltning, samt dekan för Konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet. Läs hennes recension i SVT Kulturnytt här
Jenny Högström, författare, kritiker och översättare är samtalsledare för Kritikersalongen.
Några av våra tidigare Kritikersalonger finns att se på vår youtubekanal.