Kritikersalongen läser: Nuruddin Farahs Kartor

28 april 2016

Arr: Göteborgs Litteraturhus

I vårens tredje Kritikersalong läser vi den första roman i Nuruddin Farahs trilogi Blod i solen. Boken heter Kartor och utgavs på engelska 1986, nyöversatt till svenska i december 2015. Här kan du följa samtalet på youtube.

 

Kartor handlar om den föräldralöse pojken Askars uppväxt med en etiopisk fostermor i Ogadenprovinsen, det omstridda området mellan Somalia och Etiopien, och hans ungdom i somaliska Mogadishu. Här speglar det laddade förhållandet mellan barn och föräldrar – den somaliska modern, den etiopiska fostermodern – det mellan människa och jord. En kluven identitet. Askar söker sig själv genom kartornas bilder av verkligheten, den politiska kampen såväl som i berättelser om sin egen härkomst och i slutändan är frågan vem han ska vara lojal. Kartor ges ut av Modernista i svensk översättning av Lennart Olofsson.

 

Kvällens medverkande kritiker:
Amanda Svensson och Viola Bao

 

Värd för kritikersalongerna är kritikern, författaren och översättaren Jenny Högström. Till varje programtillfälle bjuder hon in två andra kritiker från dags- eller kvällspress, litterära tidskrifter eller bokbloggar till att delta i ett samtal om en aktuell bok. En bok de båda gästerna läst och recenserat – och kanske gjort lite olika läsningar av. Samtalet pågår i en timme och följs sedan av debatt och vidare samtal med och inom publiken. En sorts live-recension i dialog med publiken där många olika läsningar bryts mot varandra, eller faller varandra i talet.

 

Kl. 18.30
Fri entré

 

Kl 18.30 – ca 19.30 pågår samtalet, sedan finns möjlighet att stanna kvar och samtala vidare.
18.00 öppnar dörrarna. Då serveras te och kakor till självkostnadspris. 


NURUDDIN FARAH är född 1945, och är särskilt känd för sina starka kvinnoskildringar. När Blod i solen-trilogin fullbordades år 1998 tilldelades han Neuradtpriset.

AMANDA SVENSSON är författare och kritiker i bland annat Expressen.
HÄR kan du läsa hennes text om Nuruddin Farah

VIOLA BAO är kritiker och litteraturvetare. Skriver i bland annat HD/Sydsvenskan och SvD.


Alla är varmt välkomna att följa Kritikersalongen. Det går att följa den likt en bokcirkel, eller bara komma på enskilda tillfällen utan att ha läst den aktuella boken. Sitta tyst och lyssna, eller lägga sig i samtalet. Är du redan med i en bokcirkel, varför inte ta hela bokcirkeln? Låta ert samtal fortsätta in i Kritikersalongens, eller låta Kritikersalongens vara utgångspunkt för ert eget.


Recensioner av Farah i urval:


Den 12-13 maj besöker Nuruddin Farah Göteborg för samtal på Biskopsgårdens bibliotek och Göteborgs Litteraturhus. Missa honom inte då!

 

Vill du sätta upp en affisch någonstans om Kritkersalongen? Ladda hem en HÄR
(Snyggast blir det om du klipper bort de vita kanterna (utskriftsmarginalerna).


Kritikersalongen genomförs med stöd av Statens Kulturråd och i samarbete med Folkuniversitetet, Inst. för litteratur, idéhistoria och religion på Göteborgs Universitet, Kultur i Väst och bokcirklar.se. TACK!