Kulturnatta: en helkväll!

19 oktober 2018

Arr: Författarcentrum Väst

Författarcentrum Väst bjuder in till en helkväll i två delar på Litteraturhuset. Den första delen bjuder på skrivarworkshop med Ulrika Nandra och under del två blir det öppet hus med filmvisning och uppläsningar. Fri entré!

DEL ETT:

After Work/skrivarworkshop kl 17.15-18.45
Vi inleder kvällen med 90 minuters skrivarworkshop med Ulrika Nandra, journalist och författare samt grundare till workshopkonceptet theurbannarrative.org

Alla intresserade välkomna. Känn ingen press, låt skaparlusten styra. Kom i tid så att du kan vara med från början! Men obs – begränsat antal platser, först till kvarn gäller. För frågor mejla: ulrika.nandra@gmail.com

Eftersnack och mingelpaus

DEL TVÅ:

Öppet hus med uppläsningar och filmvisning kl 19-21

Korta litterära filmer varvas med uppläsningar av tre invandrade författare, vars verk beviljats Västra Götalandsregionens översättarstöd. Författarcentrum Västs projektledare Thomas Skuja, Pål Börjesson och Hedvig van Berlekom presenterar godbitar från olika litterära projekt. Hur går det till när gymnasielever får författarbesök och låter sig inspireras att delta i den rikstäckande skrivtävlingen Jag skriver i dina ord? Hur kan resultatet se ut när fyra författare med olika språk tillsammans med en konstnär under en vecka ska åstadkomma en gemensam visuell platsspecifik text?

PROGRAM:

19.00 Kortfilm med poeten Ragnar Strömberg. Inspelad på Bio Roy under Forum för poesi och prosas 10-årsjubileum, ca 5 min.

19.10 Rasha Alqasim läser ur Jag matar kriget med dem jag älskar. Anna Mattsson läser på svenska.

19.30 – Det gör mig modig – kortfilm om ungdomarna Sahra och Vere och deras upplevelse av författarbesök. Inspelad för skrivtävlingen Jag skriver i dina ord, 9 minuter

19.40 – Samira Motazedi läser ur En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran. Maja Kekonius läser svensk översättning.

Mingelpaus med tilltugg 10 – 15 min

20.15 – Dokumentär kortfilm om författarskap och skrivande. Inspelad i Newcastle inom vårt internationella projekt Waters and Harbours in the North 2017, 5 minuter.

20.25 – Ulla Gabrielsson (Diadorim) översättare och utgivare av Gui Mallons texter läser ur pjäsen Kungsgatan.

20.45 – Konstnärlig kortfilm med utgångspunkt i de fyra olika språken: svenska, engelska, isländska och färöiska. Inspelad i Torshamn inom vårt internationella projekt Waters and Harbours in the North 2017, 6 minuter.

FÖRFATTARPRESENTATIONER:

Kvällen workshopledare Ulrika Nandra är författare och journalist. Hon har jobbat inom press, tv och radio på Sveriges största mediehus. Hon har också varit frilansjournalist i Bombay samt New York och även arbetat som nyhetsreporter i Kapstaden. Sedan 2014 har Ulrika utvecklat ett workshop-program i kreativt skrivande, och har bland annat uppdrag på fängelset Kumla. Ulrika utvecklar just nu ett program för workshops i kreativt skrivande i New York. Läs mer på: theurbannarrative.org

Rasha Alqasim född 1989 i Samarra, Irak, är poet och journalist. Sedan 2014 är hon bosatt i Göteborg. 2017 debuterade hon med Jag matar kriget med dem jag älskar på 10TAL Bok i översättning av Sara Mannheimer, Elisabeth Hjorth och Kholod Saghir. Diktsamlingen är en poetiskt ögonvittnesskildring av de irakiska sönderfallande hemmen, kvinnornas kamp för överlevnad, drömmarna, kärleken, tårarna, våldet. Det är också berättelsen om den unga kvinnan som vill trotsa familjens konventioner och erövra en plats i livet och i litteraturen.

Samira Motazedi är född och uppvuxen i Iran där hon bland annat studerat ekonomi. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem kom hon till Sverige och sökte asyl 2012. En ansökan som avslogs i maj 2013. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende och samtidigt skrivit om den svenska asylprocessen och om den islamska regimen i Iran. 2017 kom hennes bok En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (Bokförlaget Glänta). Utöver Glänta har hon bl a skrivit för Aftonbladet, ETC och Feministiskt Perspektiv.

Gui Mallon är musiker, kompositör och författare från Brasilien, bosatt i Sverige sedan 1992. Hans pjäs Kungsgatan (2017) är ett drömspel om Sverige av igår och idag, berättad ur en gatumusikers perspektiv. Gestalter ur historien framträder som spöken (bland annat Olof Palme), och kommenterar samtiden. Musiken spelar en stor roll i detta existentiella och politiska drama. Översättning: Ulla M Gabrielsson (konstnär & litterär översättare).