Läsningar för Ukraina

02 mars 2022, kl: 18:00

Arr: Svenska PEN, Göteborgs Litteraturhus, Glänta, ORd&Bild, Översättarcentrum mf

En kväll för det fria ordet i Göteborg, Malmö och Stockholm.

 

I tre städer samlas onsdagen den 2:a mars författare och översättare för att läsa och framföra texter skrivna av ukrainska kollegor. En del texter är äldre och påminner om de viktiga utbyten och publiceringar som skett genom åren. Andra texter skrivs och översätts i detta ögonblick. Vi kommer också få lyssna till texter av ryska kollegor som skriver i protest mot regimen. Flera av de medverkande är i direkt kontakt med ukrainska kollegor och många har också personlig erfarenhet av utbyten med landet. Kvällen utgår från PEN:s viktiga princip om att litteraturen inte känner några gränser och måste kunna spridas fritt.

Medverkande i Göteborg: Erik Andersson, Göran Dahlberg, Lina Ekdahl, Helena Fagertun, Anna Fock, Ann Ighe, Kennet Klemets, Malte Persson och Jila Mossaed. Fler namn kan tillkomma.

Musik: Martin McFaul. Konferencier: Marit Kapla

Välkomna till en manifestation för fred, internationell solidaritet och det fria ordet. Svenska PEN, Översättarcentrum, 20-tal, Bonniers konsthall, Dramaten, Göteborgs litteraturhus och tidskrifterna Glänta och Ord&Bild går samman och arrangerar en kväll med läsningar till stöd för våra ukrainska kollegor.

Fri entré