Linton Kwesi Johnson och Dennis Bovell

14 september 2023, kl: 19:00

Arr: Göteborgs Litteraturhus & Clandestino

Den 14 september presenterar Göteborgs Litteraturhus och Clandestino en kväll med två centralfigurer i Londons karibiska kulturhistoria: Poeten Linton Kwesi Johnson, även känd som LKJ; och Dennis Bovell, producent, musiker och en av de tyngsta inom reggae och soundclash. Kvällen börjar med Linton Kwesi Johnson i samtal med Nathan Hamelberg och fortsätter med Dennis Bovell – en och samma biljett gäller på båda arrangemangen. Först till kvarn! Köp din biljett här.

Visit the event on Facebook for an English version.

 

Linton Kwesi Johnson
– samtal med Nathan Hamelberg på Gothenburg Film Studios.
14 september kl 19.00-20.30

Linton Kwesi Johnson – LKJ – är en legendarisk reggaepoet, författare och aktivist. Han föddes på Jamaica 1952, flyttade till London som elvaåring och blev medan han fortfarande gick i skolan aktiv inom Svarta pantrarna. Han har studerat vid Goldsmiths College och arbetat på Keskidee Centre – det första centret i London för svart teater och konst – och var sedan redaktör för poesin i tidskriften Race Today, där han introducerade nya röster för brittiska läsare.

Hans första diktsamling, Voices of the Living and Dead, utkom 1974. Med diktsamlingen Mi Revalueshanary Fren blev han den första svarta poeten i Penguins serie “Modern Classics” (2002). Diktsamlingen gavs ut på nytt förra året under titeln Selected Poems. Nyligen utkom även Time Come: Selected Prose (Picador, 2023) – den första boken med utvalda texter av Linton Kwesi Johnson inom journalistik, kritik och prosa från fem decennier.

LKJ tonsätter sin poesi och framför den tillsammans med musik. Hans första album, Dread Beat An Blood kom ut 1978 och sedan dess har han släppt fjorton album. En av de musiker han samarbetat mest med är reggaegurun Dennis Bovell och hans band Dennis Bovell Dub Band.

På Urplay.se visas just nu dokumentärserien ”Uprising!” av regissören Steve McQueen. Där framträder Linton Kwesi Johnson som en central kraft inom svart aktivism och antirasism under Thatcher-erans början. LKJ har genom sitt arbete förblivit en politisk, vital och nödvändig antirastistisk röst, nyligen omskriven av Andres Lokko i Svenska Dagbladet som en omistlig del av en samtida kulturkanon (och kanske för farlig för Nobelpriset).

Linton Kwesi Johnson kommer att läsa poesi och samtala med Nathan Hamelberg, kulturskribent och dj samt kommunikatör vid kulturföreningen Selam.

Insläpp 18:00, samtalet börjar 19.00.

OBS på grund av stort publiktryck har bytt lokal för kvällen så att samtal och DJ-set är på samma plats. I Gothenburg Film Studios kommer publiken vara i första hand stående, även om det finns en del sittplatser. I lokalen finns även bar, en mindre restaurang och en lounge vid sidan av det större scenrummet.

Dennis Bovell
DJ-set på Gothenburg Film Studios 

Efter samtalet presenterar Clandestino ett dj-set med Dennis Bovell. Bland de stjärnor som spirade ur sjuttiotalets soundclashkultur i London är han inte bara en av de som präntat flest minnesvärda grooves till en bit vinyl. Han är också unik i hur han genom åren korsat gränser mellan karibisk kultur och engelsk postpunk; mellan ljuv lovers rock och mörk dub, mellan dansgolv och poesi.

Dennis Bovell föddes på Barbados och kom till London som tonåring på 60-talet, som en del av den våg av karibiska arbetskraftsinvandrare som brukar kallas The Windrush Generation. Han började experimentera med bandloopar och primitiva samplingar och en bit in i sjuttiotalet hade Bovell etablerat sig som resident DJ hos ett av Londons mest framstående sound system, Sufferer. När polisen ingrep vid ett soundclash utbröt kalabalik och Dennis Bovell anklagades felaktigt för att ha hetsat på våldsamheterna. Scenen har inspirerat en av Steve McQueens Small Axe-filmer.

Ett genombrott kom med Silly Games, en mix av disco och backbeatgung toppat av Janet Kays fenomenala falsettröst, som nådde andra plats på UK Top 40. Vid den här tiden inledde han också ett samarbete med poeten Linton Kwesi Johnson, där hans massiva rytmer matchade ilskan i texter som Inglan Is a Bitch och Fite Dem Back.

Jämte punkband som The Clash blev Dennis Bovell och Matumbi en av nyckelspelarna i rörelsen Rock Against Racism. Mötet var en kraftfull manifestation mot Thatcher och de högerkrafter som vuxit sig starkare i ett imperium nära sammanbrottet. De blev också till en grogrund för en ny våg av rytmorienterad postpunk där Bovell kom att bidra som producent för numera legendariska album med Orange Juice, Slits och The Raincoats. Läs mer om Dennis Bovell på Clandestinos hemsida.

Biljett för kvällen: 200 kronor. Studenpris: 150 kr.

KÖP DIN BILJETT HÄR.