Litterär salong: Romanundret kring 1850

17 oktober 2016

Arr: Folkuniversitetet

Kvinnliga 1800-talsförfattare på export presenteras i samarbete med Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitetet:

Tre kvinnliga svenska romanförfattare – Fredrika Bremer, Emilie Flygare-Carlén och Marie Sophie Schwartz – fick ett enormt internationellt genomslag vid mitten av 1800-talet. Deras romaner översattes till flertalet Europeiska språk samtidigt som de blev oerhört populära i USA.

I svensk litteraturhistorieskrivning om 1800-talet ståtar Almqvist och Strindberg som de stora namnen. Men en blick på den internationella spridningen ger en helt annan bild…

 

…Här framträder Emilie Flygare-Carlén som en av de mest lästa författarna i Europa, vid sidan av namn som Charles Dickens och Alexandre Dumas. Tätt efter kom Marie Sophie Schwartz, idag nästan helt bortglömd men i senare delen av 1800-talet en storsäljare i framför allt Central- och Östeuropa. Och Fredrika Bremer, kvinnosakspionjären, slog igenom stort i USA, där hon lanserades som en svensk Jane Austen. Utanför Sverige var det alltså dessa tre kvinnliga romanförfattare som representerade svensk litteratur och formade Sverigebilden.

 

Medverkande:
Åsa Arping, docent & Yvonne Leffler, professor vid Göteborgs universitet

18:00-19:30
Fri entré.
OBS! Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.