Litterär salong: Selma Lagerlöf och Sverigenostalgin

21 november 2016

Arr: Folkuniversitetet

Litterär salong: Kvinnliga 1800-talsförfattare på export presenteras i samarbete med Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitetet.

Selma Lagerlöf är en författare som kanske mer än någon annan kommit att representera Sverige. Trots att Lagerlöf på många sätt var en modern författare förknippade man henne med en nostalgisk längtan efter det förflutna.

 

Selma Lagerlöf var översatt till många europeiska språk redan innan hon fick Nobelpriset 1909. Som första kvinnliga nobelpristagare tog spridningen av hennes författarskap ny fart. I mottagandet framträder en bild av författarskapet som baseras på en klichéartad Sverigebild, bestående av vildmark, folkliga traditioner och bondeliv. Detta uppskattades i Tyskland, där det fanns en liknande rörelse mot hembygdskonst, men framstod som obegripligt i det moderna Frankrike. Lagerlöfs svenskhet har traditioner bakåt i tiden, men har kanske också beröringspunkter med dagens syn på nordisk litteratur, kultur och design.

 

Medverkande: Jenny Bergenmar, docent, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet

 

 

Kl: 18:00-19:30
Fri entré
OBS! Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.