Litteraturens Klassiker - Almqvists Drottningens juvelsmycke
16 april 2019
Arr: Textival & Göteborgs universitet
Arr: Textival & Göteborgs universitet
Tid: 18.00-19.00. Fri entré.
Litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet i samarbete med Textival presenterar öppna föreläsningar om litteraturens klassiker under våren 2019.
Drottningens juvelsmycke är ett av Carl Jonas Love Almqvists (1893-1866) ) mest berömda verk från 1834. Handlingen utspelar sig kring tiden för maskeradbalen och mordet på Gustav III år 1792. I centrum befinner sig den androgyna och erotiskt lockande Tintomara, som snarare framstår som ett väsen än en människa. Utan att engagera sig nämnvärt attraherar hen både kvinnor och män, framkallar svartsjuka och leder älskande i fördärvet. Tintomara är en figur som orsakar både död och olycka men som själv står bortom både ont och gott och som sådan ständigt överträder lagen.
Tintomara! två ting äro vita/Oskuld – Arsenik
Drottningens juvelsmycke anses vara det främsta allkonstverket från den svenska romantiken. Boken kom ut som fjärde delen av samlingsvolymen Törnrosens bok och innehåller både romaner, lyrik, dramer och essäer. Utöver Drottningens juvelsmycke är Carl Jonas Love Almqvist kanske mest känd för den samhällsomstörtande kärleksromanen Det går an (1839).
Eva Borgström är professor i litteraturvetenskap, verksam vid Göteborgs universitet. Borgström har inom ett forskningsprojekt om kärlek mellan kvinnor som motiv i svensk litteratur bland annat gett ut böckerna ”Berättelser om det förbjudna. Begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900–1935” och ”Kärlekshistoria. Begär mellan kvinnor i 1800-talets litteratur”.
– – –
Bild: bokomslag Drottningens Juvelsmycke.