Litteraturens Klassiker: Jane Austen – Stolthet och fördom

08 oktober 2019

Arr: Textival & Göteborgs universitet

Fri entré. Tid 18.00

 

Varmt välkomna till det andra av sex tillfällen i höstens föreläsningsserie om Litteraturens Klassiker som Textival presenterar i samarbete med Göteborgs universitet. Tisdag den 8 oktober föreläser professor Åsa Arping om Jane Austens roman Stolthet och fördom (1813).

Fri entré, ingen föranmälan.

– – –

Det har hävdats att Jane Austen (1775–1817) gjorde romanen modern. Kanske är det rimligare att påstå att hon lyckades skapa ett ovanligt hållbart format för den. Det obligatoriska målet – ett rikt gifte grundat på kärlek – var visserligen redan välbekant. Men Austen visade att vägen dit kunde vara minst sagt krokig. Och samtidigt som hon själv skrev kärleksromaner passade hon på att kritisera deras förljugna dramaturgi. Redan i den berömda upptakten till Stolthet och fördom (1813) framträder äktenskapsskildringens närmast komiskt förutsägbara grundintrig, när berättarrösten frankt för fram som en allmän sanning att förmögna singelmän måste efterfråga en fru.

Åsa Arping, född 1968, är professor i litteraturvetenskap vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet. Hon forskar om 1800-talsromaner, nutidsprosa med klasstematik samt om litteraturhistorieskrivning.

Bild: Elizabeth and Mr. Darcy by Hugh Thomson, 1894