Litteraturens klassiker: Pär Lagerkvist

07 maj 2019

Arr: Textival och Göteborgs universitet

Under sex tillfällen i vår hålls öppna föreläsningar i serien Litteraturens klassiker på Göteborgs Litteraturhus.

Den 7 maj föreläser Håkan Möller, professor i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, om Pär Lagerkvists Ordkonst och bildkonst (1913).

 

Den gömmer inget av vårt innersta väsen – hävdade Pär Lagerkvist i början av 1910-talet om sin tids litteratur. Som ung och okänd skrev den blivande Nobelpristagaren en stridsskrift mot ytlig och kommersiell förströelseläsning. Han önskade litterär förnyelse med stöd i den radikalare samtida bildkonsten men inom ramen för en traditionell litterär estetik. Han gjorde det med programskriften Ordkonst och bildkonst 1913.

Håkan Möller är professor i litteraturvetenskap vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion sedan 2011. Han kommer närmast från Uppsala universitet där han disputerade i teologi 1997 med avhandlingen Den Wallinska psalmen och tre år senare också i litteraturvetenskap med Den Wallinska dikten. Från informatorsåren till Dödens ängel. Möllers studier inriktades tidigt mot det tvärvetenskapliga fältet ”litteratur och religion”.

Varmt välkomna till det femte tillfället i vårens föreläsningsserie som presenteras av Textival i samarbete med Göteborgs universitet.

Tisdagen den 7 maj k 18-19.
Fri entré