Litteraturens slut?

20 maj 2021, kl: 19:00
Sänds via: Eventet på Facebook


Arr: Glänta & Göteborgs Litteraturhus

Står vi inför litteraturens nära förestående slut eller mår den förträffligt? Två av det senaste årets mest omdebatterade böcker ser ut att ge diametralt olika svar på den frågan: Sven Anders Johanssons essä Litteraturens slut, och Lydia Sandgrens Augustprisade roman Samlade verk. Nu möts de för ett samtal om samtidslitteraturen i allmänhet och sina båda böcker i synnerhet.

Samtalet sänds live från vår scen via Göteborgs Litteraturhus facebooksida. Välkommen att följa det där och chatta in frågor!

 


PRESENTATIONER

Lydia Sandgren, född 1987, är psykolog och bosatt i Göteborg. Samlade verk (Albert Bonnier förlag) är hennes debutroman för vilken hon 2020 tilldelades Augustpriset i den skönlitterära kategorin med motiveringen: ”Lydia Sandgren bygger och befolkar ett eget litterärt universum fyllt av levande detaljer. Göteborg, med svartklubbar, sunkhak och universitetsbibliotek, blir spelplats för ett triangeldrama där den försvunna Cecilia är det svarta hål kring vilket romangestalterna graviterar. Samlade verk är en kärleksförklaring till litteraturen.”

Sven Anders Johansson, född 1968, är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet och litteraturredaktör på Aftonbladet. I essäboken Litteraturens slut som utkom i mars 2021 ställer han sig frågan om det slut med litteraturen, och är det i så fall är något att sörja? Boken omskrevs och recenserades livligt, här några pressklipp:

”’Litteraturens slut’ är ett vältänkt och övertygande försvar för litteraturens egenvärde. Boken ger en klar bild av den situation vi befinner oss i nu.” Mikaela Blomqvist i GP.

”Men jag har inga problem med att vara oense med en hel del i ’Litteraturens slut’, för det var länge sedan jag hade så roligt med en bok. Att läsa den är som att sitta och gaffla med nån på en fest, även om festen äger rum helt och hållet inne i mitt huvud och mina marginalanteckningar, men i dessa dagar får man verkligen vara glad över de fester man får.”
Therese Bohman i Expressen.